Hier is de lijn in het zand. Zie je 'm? Ik teken hem hier. Hier. Ga er dus niet overheen, Diederik Samsom. Het Nederlandse onderwijs heeft al genoeg vernieuwingen gehad. Je kan dus barsten met je voorstel voor een wéér een grote herziening van ons nationale schoolsysteem.
Vraag leraren wat hun nummer 1-ergernis is met het onderwijs van vandaag de dag, en de meeste zullen de overheid aanwijzen. Elk jaar wordt er weer een nieuwe grote stelselwijziging aangekondigd, en iedere keer worden er bergen met goud beloofd. Het kwaliteit gaat omhoog, de 'menselijke maat' moet terug, de doorstroom zal beter verlopen, en iedere leerling zal zo spoedig mogelijk de aandacht krijgen die hij nodig heeft.
Het zijn allemaal ronkende motto's, maar iedere keer is het enige wat verandert dat er meer geld verdwijnt van de begroting. Daarnaast neemt de werkdruk voor leraren toe en komen leerlingen minder aan leren toe, vanwege alle tijd die ze kwijt zijn aan... noviteiten.
En wat doe je als je de PvdA bent? Dan weiger je dit door jezelf gecreëerde probleem in te zien en ga je door op de afgeslagen weg. Met nog meer onzinnige onderwijsvernieuwingen die geen zoden aan de dijk zetten. Ditmaal is de slagzin 'pak de tweedeling in her onderwijs aan', en is Diederik Samsom de egomanische politicus die dit zoveelste pechplan lanceert:
"We moeten streven naar een samenleving zonder grenzen en zonder scheidingen. School is immers de plek waar je van jongs af aan zelfvertrouwen ontwikkelt, waar je wordt geaccepteerd en gerespecteerd en waar je andere kinderen ontmoet en leert omgaan met verschil."
Samsom wil: docenten meer tijd geven om lessen voor te bereiden, kinderen al vanaf 2 jaar laten beginnen met spelenderwijs leren, meer lesuren op de basisschool en op middelbare scholen meerdere niveaus aanbieden zodat laatbloeiers makkelijker naar een hoger onderwijstype kunnen.
Het klinkt allemaal fantastisch, maar het is zo klaar als een klontje dat dit gewoon de zoveelste flop wordt. Eén geluk: zoals ook de politieke redactie van RTL Nieuws al inschat: "Het is een ambitieus en kostbaar plan, dat in ieder geval in deze kabinetsperiode niet meer zal worden uitgerold." Deze nieuwewetse ellende kunnen we in ieder geval dus nog één tot twee schooljaren uitstellen. Met dat blijde besef moeten we het dan maar doen de komende tijd.