Coalitievorming en polderen? Onzin!

Geen categorie24 mrt 2017, 9:30
Zo, de verkiezingen zijn weer achter de rug. De coalitie begint ook al vorm te krijgen. Tijd dus om de idealen weer in de uitverkoop te doen. Elke vier jaar gaan miljoenen kiezers in Nederland weer vol goede moed naar de stembus, hopend dat hun partij veel zetels zal halen en misschien wel mee zal kunnen regeren. Dit jaar lijkt de eer aan VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Iets waar de stemmers zich op mogen verheugen? Dat denk ik niet.
Als je je al niet afvroeg waarom een kabinet vormen van 4 verschillende partijen überhaupt mogelijk is, dan moet je dat nu gaan doen. Zal een partij zijn (haar?) programma kunnen uitvoeren, hoeft niemand concessies te doen? Nee. Dus wat krijgen wij als stemmers (en niet stemmers) dan?. Precies NIET wat we willen.
Elk jaar probeer ik met name in verkiezingstijd mensen duidelijk te maken dat dit systeem niemand dient. Ook 'vernieuwende' politieke partijen vertrouwen nog blind op dit systeem. Raar, naar mijn idee. Commentaar van mijn kant hierop komt steevast op kritiek te staan: 'als jij in de kamer komt zal je dit ook doen'. NEE! Dat is nu juist fundamenteel anders aan de libertaire filosofie. Het systeem moet anders, niet de poppetjes. Hoe, vraagt u? Nou met deze twee veranderingen krijgen we voortaan ALLEMAAL wat we willen.
1. Zelfbestuur
Waarom moet er überhaupt een heersende politieke partij zijn die beslist over onze persoonlijke keuzes? Waarom kunnen we dat zelf niet beslissen? Wanneer we keuzes maken die niemand beïnvloeden behalve onszelf, wat heeft Rutte of Klaver daar dan van te vinden? Of we drugs willen gebruiken, een zorgverzekering willen afsluiten of hoe we willen sparen voor ons pensioen kunnen we toch prima zelf bepalen? Daar hoeven geen oeverloze kamerdiscussies over gevoerd te worden en duizenden ambtenaren voor aan het werk gezet te worden. Dat kunnen we prima zelf.
2. Decentralisatie
Democratie is niks anders dan de dictatuur van de meerderheid. 51% kan bepalen wat de andere 49% moet doen. Maar alles wat democratisch besloten is lijkt opeens moreel aanvaardbaar. Ook dit vind ik vreemd, maar lijkt de normaalste zaak van de wereld. We gaan hier ook steeds verder mee door verder te centraliseren.
Waar vroeger Den Haag besliste over ons allemaal, beslist Brussel nu over heel Europa. Gevolg? De meerderheid in Frankrijk en Duitsland bepaalt wat wij hier in Groningen en Amsterdam moeten doen. Onzinnig. Over heel veel zaken kunnen wij als land, maar beter nog als provincie en gemeente zelf beslissen.
Basisinkomen? Noord-Holland vindt van wel, maar Utrecht lijkt het onbetaalbaar. Kun jij je beter vinden in het beleid van Utrecht, dan kun je daar gaan wonen. In het huidige systeem is er nergens meer een ontkomen aan. Overal in Europa wordt de wil van de rest van het continent je door de strot geduwd. En waarom? Geen idee. Op het moment dat we provincies en gemeenten totale budgetverantwoordelijkheid geven, lossen de problemen zich vanzelf op. En omdat de politiek over veel minder onderwerpen beslist en veel dichter op de samenleving staat, wordt de controle en de rekenschap ook veel makkelijker. Zwitserland geeft al het goede voorbeeld.
Mijn advies aan de heren van de VVD, CDA, D66 en Groenlinks is dan ook: Be like Switzerland.
Hoeven we over 4 jaar ook niet meer op zoek naar de zoveelste lijsttrekker of nieuwe politieke partij. Dan kunnen we gewoon naar onszelf kijken als iets niet goed gaat, en er ook meteen zelf wat aan doen.
Robert Valentine is voorzitter van de Libertarische Partij (LP).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten