De visie van Jeroen

Geen categorie17 sep 2014, 8:59

Onze minister van Financiën Dijsselbloem zegt zowaar zeer zinnige dingen in een online interview na Prinsjesdag.

Zijn de wonderen de wereld nog niet uit? Nee, die zijn de wereld nog niet uit. PvdA Finance minister Dijsselbloem is van mening dat terugdringing van het overheidstekort één van de speerpunten van beleid is en moet blijven. Hulde voor dit inzicht bij een sociaal-democraat. Alleen jammer dat de rest van zijn (schaarse) achterban (nog 11 zetels volgens het Nipo) er niet zo over denkt. Wel goed van Dijsselbloem dat hij deze 'hangout' over zich liet komen. Douze points voor de minister.

Dan de antwoorden. Jeroen zegt dat een gevolg van de crisis is dat veel huishoudens grote schulden hebben. Vermoedelijk doelt hij daarbij op de omvangrijke hypotheekschulden van particulieren, maar dat is geen gevolg van de crisis maar een gevolg van het gevoerde beleid van de banken. En dat gevoerde beleid van de banken is een gevolg van...

Ja, Jeroen, schulden wegwerken kost tijd. Maar de vraag is of de Europese schuldenberg wel weggewerkt kan worden in de tijd. Waar moet het economisch productievermogen vandaan komen om dat te verwezenlijken? Is het niet veel verstandiger om een grote schuldsanering door te voeren in combinatie met stringente hervormingen? Ook voor Frankrijk en Italië?

Het economisch herstel valt ook niet tegen door de geopolitieke spanningen (al helpen die niet), maar door de rigide constructie van de euromunt unie, die een landenspecifieke oplossing in de weg staat. Dijsselbloem bepleit terecht een halvering van de huidige werkloosheid, maar hoe wil hij dat bereiken zonder ingrijpende koerswijziging? De huidige groeipercentages zijn echt te laag om de werkloosheid en de schulden weg te werken. Dat vindt Dijsselbloem zelf ook. Minimaal een groei van boven de twee procent is nodig om die economische groei op peil te brengen en de werkloosheid terug te dringen.

En het vertrouwen in de economie daalt. Bij de consumenten in Nederland, bij de producenten in Duitsland, verkrapping monetair beleid in de VS. Het helpt allemaal niet. En hoe zorgen we ervoor dat onze economie concurrerender wordt, Jeroen? Verbeteren onderwijs met de voorziene maatregelen? *kuch* Versterken exportpositie Nederlands bedrijfsleven? We hebben een overschot op de lopende rekening, daar zit het probleem niet. Ondernemers investeren niet en consumenten houden hun hand op de knip. Dáár zitten de problemen, meneer Dijsselbloem. En hoe komt dat?

Gelukkig erkent Dijsselbloem dat de staatsschuld veel en veel te hoog is. Deze was 45% van het BBP vóór de crisis, maar is nu in een luttel aantal jaren opgelopen tot boven de 70 procent van het BBP. Je hoeft geen financiële rekenkunde gestudeerd te hebben om te kunnen beoordelen wat dit betekent voor de toekomst, zeker bij een vertraging, c.q. daling van (de groei van) het BBP. Ben wel blij dat de Dijs niet pleit voor het aanjagen van overheidsinvesteringen. Die zouden de staatsschuld alleen maar doen stijgen. Want ja, wanneer komt die rekening? Wanneer komt die rekening van ruim tweehonderd miljard euro van de garanties voor de zuidelijke eurolanden? Dan is Dijsselbloem waarschijnlijk allang weer van het politieke toneel verdwenen.

We geven vandaag de dag nog altijd € 40.000.000 (veertig miljoen euro) meer uit dan er binnenkomt. Per dag! Dat is dus per jaar € 14.600.000.000 ofwel 14,6 miljard euro per jaar. Waar is de whizkid met zijn rekenmachine?

Hoe heeft het in godsnaam zover kunnen komen in dit rijke land? En, belangrijker nog, hoe keren we het tij?

Hier kunt u het interview terugkijken.

Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten