Er is een sprankje hoop aan de diplomatieke horizon: aanstaande zaterdag zullen Amerikaanse en Iraanse functionarissen, zij het indirect en "op heel hoog niveau," met elkaar praten in Oman over het Iraanse nucleaire programma. President Donald Trump wil, na zijn eerdere terugtrekking uit de Iran-deal van 2015, opnieuw onderhandelen. Dit is natuurlijk heel belangrijk, want een diplomatieke oplossing is altijd te verkiezen boven conflict. Maar tegelijkertijd klinkt er gevaarlijk tromgeroffel voor militaire actie tegen Iran, óók vanuit de omgeving van Trump. En precies daartegen waarschuwt de invloedrijke Amerikaanse commentator Tucker Carlson nu met ongekend harde woorden: een oorlog met Iran zou levensgevaarlijk en suïcidaal zijn.
De gesprekken van zaterdag, bevestigd door zowel Amerika als de Iraanse onderminister Araqchi, zijn opmerkelijk. Trump hintte er al op tijdens een ontmoeting met Netanyahu en zei: "We zullen zien wat er mogelijk is," misschien wordt er een deal gesloten. Araqchi stelt dat de "bal bij Amerika ligt," wat aangeeft dat Iran, na eerdere weigeringen, nu toch openstaat voor (indirecte) gesprekken. Dit alles gebeurt tegen de achtergrond van Irans toenemende schendingen van de oude deal en de groeiende voorraden verrijkt uranium die voor kernwapens gebruikt kunnen worden. Diplomatie is dus urgenter dan ooit.
Echter, tegelijk met deze diplomatieke opening, horen we ook andere geluiden. Trump zelf opperde recent nog militaire acties. En in de wandelgangen van Washington D.C. wordt altijd gefluisterd over de noodzaak om Iran militair aan te pakken, zeker door de zogenaamde 'neoconservatieven'. Dit tromgeroffel is levensgevaarlijk en negeert de potentiële catastrofale gevolgen van een nieuw groot conflict in het Midden-Oosten.
Gelukkig zijn er nog stemmen van rede. Tucker Carlson, een van de weinigen die consequent ageert tegen de eindeloze oorlogszucht van de Amerikaanse buitenlandpolitieke elite, laat op X (voorheen Twitter) een niet mis te verstane waarschuwing horen. Hij begint met een heldere boodschap: "Wat je ook van tarieven vindt, het is duidelijk dat dit het slechtst mogelijke moment is voor de Verenigde Staten om deel te nemen aan een militaire aanval op Iran."
Waarom? Carlson somt de vernietigende gevolgen op: "We kunnen het ons niet veroorloven. Duizenden Amerikanen zouden sterven. We zouden de oorlog die erop volgt verliezen. Niets zou destructiever zijn voor ons land." Dit is geen bangmakerij, dit is een realistische inschatting. Een oorlog met een land als Iran is geen 'walk in the park' zoals de neocons het graag voorstellen; het zou een immense tol eisen in bloed en geld, en de uitkomst is hoogst onzeker, mogelijk zelfs een Amerikaanse nederlaag met alle geopolitieke gevolgen van dien.
Carlson legt de schuld voor het feit dat Amerika toch dicht bij zo'n oorlog is, bij degenen die hier constant op aandringen: "En toch zijn we dichterbij dan ooit, dankzij de onophoudelijke druk van neocons." Zijn conclusie is vernietigend: "Dit is suïcidaal."
Carlson gaat nog een stap verder en durft te benoemen wat velen denken maar niet hardop zeggen: "Iedereen die pleit voor een conflict met Iran is geen bondgenoot van de Verenigde Staten, maar een vijand." Een keiharde uitspraak, maar wel een die hout snijdt. Wie zijn degenen die constant aandringen op nieuwe oorlogen in verre landen? Zijn dat mensen die het welzijn van het Amerikaanse volk vooropstellen, of dienen zij andere belangen – die van het militair-industrieel complex, van buitenlandse machten, of van een ideologische drang naar wereldwijde interventie? Carlson stelt terecht dat deze oorlogshitsers, deze neocons, niet handelen in het belang van Amerika, maar juist een bedreiging vormen voor het land.
De boodschap is duidelijk: de geplande gesprekken in Oman, hoe onzeker de uitkomst ook is, verdienen een kans. Elke mogelijkheid tot diplomatie moet worden aangegrepen om een militair conflict te voorkomen. De waarschuwingen van Tucker Carlson over de catastrofale gevolgen van een oorlog met Iran moeten serieus worden genomen, óók en misschien wel juist door de regering-Trump. Een nieuwe, grootschalige oorlog in het Midden-Oosten is het laatste wat Amerika en de wereld kunnen gebruiken.
Steun DDS! De Dagelijkse Standaard vecht tegen de stroom in en brengt u het nieuws en de opinie die de mainstream media vaak voor u verzwijgen. Maar dit belangrijke werk kost geld en wij zijn volledig afhankelijk van de steun van onze lezers. Wilt u dat wij doorgaan? Help ons dan met een donatie via BackMe! Elke bijdrage, groot of klein, helpt ons om uw stem te blijven vertegenwoordigen en de strijd voor een écht rechts geluid voort te zetten. Doneer nu via: https://dds.backme.org/
De komende gesprekken tussen de VS en Iran zijn belangrijk, maar het echte nieuws is de sluimerende dreiging van een oorlog die door figuren als Tucker Carlson terecht als 'suïcidaal' wordt bestempeld. Laten we hopen dat president Trump luistert naar deze stemmen van rede, en niet naar de oorlogshitsers en neocons die Amerika al zo vaak in rampspoed hebben gestort. Diplomatie eerst, hoe moeilijk ook. Want het alternatief is ondenkbaar.