De Telegraaf heeft vandaag een bijzonder goed interview gepubliceerd met Emile Roemer. Let wel: goed voor rechts Nederland, de PvdA en de krant zelf, niet voor de socialist zelf.
Op Twitter was het 't gesprek van de ochtend: het interview in De Telegraaf met Emile Roemer, de bijzonder slecht geïnformeerde en klungelige leider van de SP. Zie bijvoorbeeld
deze tweet van Rob Hoogland, columnist van dezelfde krant:
De genoemde Paternotte was het daar
helemaal mee eens:Dat kun je wel zeggen, inderdaad. Roemer wordt genadeloos afgemaakt; zowel door de verantwoordelijke journalist van De Telegraaf, maar eerst en vooral ook door zichzelf.
Zie bijvoorbeeld deze uitwisseling:
De campagne kan hard zijn.
Ja. Dat zegt misschien ook iets over mij.
Wat zegt dat dan over u?
Nou, dat ik daar niet van hou.
Of bent u een beetje naïef?
Misschien ligt dat dicht bij elkaar.
Naïef? "Dat ik daar niet van hou"? Geschrokken? Klinkt dit als een man die klaar is voor het Torentje?
Maar goed, dat is alleen nog maar de inleiding. Vervolgens wordt het alleen maar erger. Zo word Roemer gevraagd of hij zelf weleens liegt, waarop hij antwoordt dat hij het "niet zou hopen". De reactie van de krant voor Wakker Nederland:
U heeft in een interview met het FD gezegd dat de 10% rijksten van Nederland er sinds 2007 qua vermogen 30 miljard bij hebben gekregen. De 10% armsten zijn 10 miljard armer geworden. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zegt dat eerder het tegendeel waar is.
Oh, oeps! Foutje bedankt!
Als we het dan toch over jokken hebben, denkt De Telegraaf, 'zullen we hem ook maar even aanpakken vanwege zijn beloftes over 'kleinere klassen'.
In het SP-verkiezingsprogramma belooft u kleinere klassen. Uit de doorrekening van het CPB blijkt dat de klassen groter worden. Is dat liegen?
Nee, want wij hebben daarover een groot meningsverschil uitgevochten met het CPB en niet gewonnen. Zij zeggen dat als je managementlagen weghaalt en op het budget kort, dat betekent dat er grote klassen komen. Ik vind dat je met schaalverkleining en het weghalen van managementlagen geen grotere klassen hoeft te krijgen.
Dat kunt u vinden, maar de rekenmeesters gaan erover. Dan jokt u toch?
Roemer probeert zich daar nog uit te lullen, maar er is werkelijk geen houden meer aan. Sterker nog, het wordt alleen maar erger als Roemer volhoudt dat hij scholen 'gewoon' zal dwingen om het geld uit te geven op een manier die hem bevalt. "Scholen hebben zelf de ruimte om te bepalen waar ze het aan uitgeven", aldus de krant. Roemer zet zichzelf vervolgens ongelooflijk voor gek door te antwoorden met: "Dat zegt het CPB".
De Telegraaf: "Dat zegt de wet". Punt. Einde debat.
Het meest veelzeggende is, echter, het gesprek over de AOW. De Telegraaf maakt duidelijk dat er in het verkiezingsprogramma van de partij staat dat de AOW-leeftijd in ieder geval tot 2020 65 jaar blijft. 'Maar nu blijkt dat u de regeling al vanaf 2015 stapsgewijs oprekt voor rijkere mensen?', aldus de krant.
Ja, zegt Roemer, "dat klopt".
Vervolgens gaat De Telegraaf erop en erover. Roemer wordt in het defensief gedwongen. Liegt u nou? Houdt u de boel voor de gek? Nee? Dan bent u dus van plan om wéér te draaien?
De volstrekt incompetente voorman van de SP heeft het daarna helemaal niet meer. Indien mogelijk maakt hij er daarna een nóg grotere puinhoop van. Zo geeft hij steeds aan het 'oneens' te zijn met het CPB, zegt hij 250.000 minder banen helemaal niet veel te vinden, én, oh ja, lijkt het hem een prima een plan om bankzitters net zo'n hoog inkomen te geven als mensen die zich dagelijks het snot voor de ogen werken. Uitkeringstrekkers zijn namelijk hart-stik-ke zielig.
Als klap op de vuurpijl eindigt hij het interview door te zeggen dat de SP klaar is voor regeringsverantwoordelijkheid - of de partij nou de grootste wordt of niet.
Tja. Die man heeft zo'n ontzettend groot bord voor zijn kop, daar is geen houden meer aan. Een ieder die het interview leest kan maar tot één conclusie komen: wat er ook gebeurt, Roemer mag nooit zitting nemen in wat voor kabinet dan ook.
Als u het hele interview wil lezen - en ik adviseer u om dat inderdaad te doen - moet u de papieren editie van deze krant vandaag even kopen... of een internet-abonnement aanschaffen. Indien u voor het laatste kiest, kunt u het artikel
hier vinden.