De omgekeerde wereld: zure Brusselse elite verplicht Luxemburg en Ierland tot hogere belastingen

Geen categorie04 okt 2017, 15:00

Willen landen ons eens niet leegzuigen met belastingen, dan is het nóg niet goed van Brussel.

Sommigen zullen het ook nooit leren. Normaliter proberen landen elke laatste cent uit hun burgers en bedrijven te persen, omdat ze, Keynesiaans als ze zijn, denken daarmee zoveel mogelijk weer te kunnen investeren en het geld op magische wijze te verdubbelen. De werkelijkheid blijkt natuurlijk anders: hogere belastingen leiden er juist vaak toe dat de vermogenden alles doen om hun zuurverdiende centen te redden.

Landen die dat begrepen hebben zijn Ierland en Luxemburg: zij houden de belastingen voor bedrijven expres laag, om bedrijven niet weg te jagen maar juist aan te trekken. Het resultaat: vele multinationals openen kantoren in die landen om te profiteren van het gunstige belastingklimaat daar. Van zowel de bedrijven als landen is dat perfect te begrijpen: bedrijven zijn minder geld kwijt aan belastingen, en de betreffende staten krijgen uiteindelijk juist méér centjes binnen.

In Brussel ziet man zulke constructies echter al jaren met lede ogen aan. Geldwolven als ze zijn, willen Jean-Claude Juncker, Frans Timmermans en de rest van de bewoners van de ivoren toren daar dat bedrijven 'eerlijke' belastingen betalen. Lees: zoveel dat ze wegvluchten. Want het is natuurlijk niet eerlijk als sommige landen op één of andere manier meer organisaties aantrekken, natuurlijk.

Europa heeft dan ook bepaald dat de Amerikaanse internetgigant Amazon 250 miljoen eurootjes aan naheffingen moet betalen aan Luxemburg. Niet omdat Luxemburg daarom vroeg - sterker nog, ze gaan dit aanvechten - maar omdat Brussel dat wil. Maar het wordt nog erger: men heeft Ierland ook voor de zoveelste keer opgeroepen om 13 miljard euro van Apple te vragen. De Ieren weigeren dat al jaren te doen, en maar goed ook: ze zouden wel gek zijn. Sommigen denken namelijk niet op de korte termijn - even één keer 13 miljard cashen - maar op de lange - vele jaren telkens kleinere bedragen ontvangen.

Helaas hebben de zure bureaucraten in Brussel die denkwijze nog niet begrepen.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten