Maak je borst maar alvast nat: na een rustige zomer varen er weer meer kansenparels deze kant op

Geen categorie04 okt 2017, 16:00
Het leek even de goede kant op te gaan met de aantallen migranten die de Middellandse Zee oversteken om hierheen te komen, maar dat blijkt van korte duur te zijn geweest.
Het was ook te mooi om waar te zijn. Normaal gesproken is de zomer hoogseizoen, en dan heb ik het niet over toeristen die aan de Zuid-Europese stranden gaan liggen bakken. Nee, ik heb het over nepvluchtelingen die alles doen om die Europese stranden te bereiken, en dan niet op de legale manier. Het oversteken van de Middellandse Zee is vanzelfsprekend nooit een makkelijke opgave als je met veel te veel mensen op een veel te klein schip gepropt zit, maar het is wel zo fijn als het fijn in ieder geval meehelpt. Daarom wagen de meesten de overtocht dan ook in de zomer en late lente: iets meer kans op het overleven van de toch al gevaarlijke reis is geen overbodige luxe, zeg maar.
Des te vreemder dus dat in juli opeens véél minder bootmigranten hierheen kwamen dan normaal gesproken het geval is. Waar in juni nog zo'n 23.000 Afrikanen de overtocht naar Italië maakten, waren dat er in juli 'nog maar' 11.500 en in augustus zelfs zo'n 4.000. Ter vergelijking: in juli van de vorige jaren waren het er ook steeds zo'n 23.000. Dat is natuurlijk goed nieuws: het is noch voor die mensen, noch voor hun landen - en al helemaal niet voor ons - echt voordelig als zij en masse hierheen komen. Zou de stroom migranten na jaren dan eindelijk opdrogen?
Nou, nee dus. Het feest blijkt namelijk van korte duur te zijn geweest. Waar er in september namelijk normaliter minder illegalen de zee oversteken, zijn het er dit jaar juist meer geweest: zo'n 6000, wat een stijging van 50% is ten opzichte van augustus. De vraag is echter: waarom? Het weer was deze zomer niet anders dan normaal, en zelfs als dat wel zo was hadden de mensensmokkelaars die gelukszoekers toch wel de zee op gestuurd. Hebben de Italianen misschien toch in het geheim afspraken gemaakt met Libische milities om kansenparels aan die kant van de zee te houden? We weten het simpelweg niet. Maar wat het ook was: het lijkt helaas niet langer dan een paar maanden effect te hebben gehad. Je kunt je dus afvragen wat wél zal helpen op de lange termijn (hint: mensen steeds meer redenen geven om hierheen te komen werkt niét).
Over één ding kan echter geen twijfel bestaan: deze heropleving, of beter gezegd voortzetting, van de migrantencrisis gaat niet in ons voordeel uitpakken. Arm, arm Europa.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten