"Hoe word ik gelukkig?" Het is een vraag die iedereen zichzelf weleens stelt. Misschien zelfs vaker dan "eens."
Veel mensen denken dat '
geluk' afkomstig is uit 'externe zaken' zoals een succesvolle carriere of een gelukkig gezinsleven. Hoewel die zaken wel degelijk bijdragen aan een gelukkig leven is hun impact minimaal: tien procent van het 'gelukkige leven' wordt door dat soort zaken bepaald, aldus wetenschappers.
Deze experts hebben namelijk ontdekt dat andere aspecten van geluk vele malen belangrijker zijn.
ScienceAlert legt uit:Several studies done over the past decade estimate that anywhere between 30 percent and 80 percent of our happiness is dictated by our genes. One large recent study of 20,000 pairs of fraternal and identical twins (widely recognised as the easiest way to separate the differences caused by nature and nurture) found that roughly 33 percent of the variation in life satisfaction is explained by genetic differences. Met andere woorden, een significant gedeelte van ons 'geluk' (of het gebrek eraan) wordt bepaald door onze genen. Dat is goed nieuws voor mensen die altijd gelukkig zijn, maar minder goed voor mensen die een wat depressieve aanleg hebben.
Gelukkig voor hen is er meer:
Other studies suggest that anywhere from 10 percent to 60 percent of our happiness comes from our attitude and overall outlook on life. Met andere woorden, uit onderzoek blijkt ook dat 10 tot 60 procent van je geluk afhankelijk is van je houding; van de manier waarop je tegen het leven aankijkt en tegen jezelf praat. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat die 60 procent waarschijnlijker dichter bij de waarheid zit dan de 10 procent; veel lezers kunnen zich daar ongetwijfeld in herkennen.
Dit zijn dus de twee belangrijkste componenten van geluk: goede genen en een goede levensfilosofie. Als je één van die twee goed hebt zitten komt het ook prima in orde.
Hoewel de precieze impact van bovenstaande aspecten niet helemaal vastligt (het varieert qua onderzoek) is één ding wel duidelijk: externe factoren als professioneel succes en dergelijke hebben een maximale impact van 10%. Dat betekent natuurlijk niet dat je carriere helemaal nutteloos is voor je geluk, maar wel dat je, om daarvan te kunnen genieten, eerst je levensfilosofie op orde moet hebben.
Uit het onderzoek van psychologen blijkt ook dat er een aantal manieren zijn om je gelukservaring te vergroten. De belangrijkste tips?
1. Mediteer.
Mediteren zorgt ervoor dat je minder gestresst bent en je minder zorgen maakt.
2. Ga naar buiten. En dan bedoel ik: naar het platteland, het bos, of een andere plek waar je van moeder natuur kunt genieten. Uit
onderzoek blijkt namelijk dat mensen die twee nachten buiten de stad sliepen minder hoge cortisolniveau's hadden dan mensen die twee nachten achter elkaar in een drukke stad overnachtten. Vrijheid blijheid.
3. Doe mee aan culturele activiteiten.
Uit Noors onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig naar theatervoorstellingen en dergelijke gaan minder stress ervaren dan mensen die dat niet doen. Het helpt ook om lid te worden van deze of gene (hobby-) club.
4. Wees vrijgevig.
Uit weer een ander onderzoek blijkt dat mensen die
anderen (financieel) helpen gelukkiger zijn dan mensen die dat niet doen. De mens is een sociaal dier. We zijn gelukkiger met onszelf als we
anderen helpen.
5. Doe vrijwilligerswerk. Dit is, aldus
onderzoekers, wellicht de meest effectieve manier om je geluk te vergroten. Mensen die dit soort werk doen - die zich inzetten voor 'de goede zaak' zonder daar een geldelijke beloning voor te vragen - hebben minder last van stress, zijn tevredener met hun leven, en lopen minder risico om te overlijden aan een lichamelijke ziekte die voortkomt uit geestelijke onrust.