Diyanet waant zich onaantastbaar en geeft gewoon toe dat hun imams informatie verzamelen over Gülen-aanhangers. Imams van Diyanet-moskeeën maken zich schuldig aan spionage voor de Turkse overheid. Er bestonden al langer vermoedens dat dit gebeurde, maar nu heeft het Turkse ministerie voor Religieuze Zaken, oftewel Diyanet, zelf ook toegegeven dat er spionage plaatsvindt. Diyanet promoot de officiële staats-islam van de Turkse overheid. De laatste jaren is die staats-islam een stuk orthodoxer geworden: de 150.000 imams die bij Diyanet in dienst zijn, lopen keurig aan de leiband van Erdogan.
Ook in Nederland zijn de Diyanet-imams een verlengstuk van de lange arm van Ankara. Ze verzamelen namelijk informatie over aanhangers van de geestelijke Gülen, een tegenstander van Erdogan. Die informatie wordt vervolgens doorgespeeld aan de Turkse overheid. Voor dat soort praktijken is maar één woord: spionage. BNR
legt uit:
Diyanet verzamelt naar eigen zeggen namen, activiteiten en adressen van journalisten, organisaties, scholen, ondernemers en academici. Van Nederlandse Turken die worden verdacht Gülen-sympathisant te zijn worden foto's gemaakt. In 38 landen zijn 50 rapporten opgesteld over Gülen-aanhangers en die zijn vervolgens naar Ankara gestuurd. Turkije oefende vervolgens druk uit op overheden om bijvoorbeeld Gülen-scholen en ziekenhuizen te sluiten. 'Of om mensen zelfs uit te leveren aan Turkije', zegt Guillet. 'Dat laatste is niet gebeurd, maar in sommige landen zijn al wel scholen gesloten.'
Het is bizar dat deze imams niet fungeren als religieuze leidsmannen, maar als agenten voor een vreemde mogendheid. Het is de consequentie van het Turkse beleid waarbij imams direct worden betaald door de Turkse overheid, ook als ze voor Nederlandse moskeeën werkzaam zijn. Marokkaanse moskeeën hebben doorgaans hun eigen imam in dienst die wordt betaald door de leden, maar bij Turkse moskeeën zijn de imams feitelijk ambtenaren voor de Turkse overheid. Vervolgens misbruiken de Diyanet-imams hun positie om informatie te verzamelen over aanhangers van Gülen.
Gelukkig wordt er actie ondernomen tegen deze kwalijke praktijken. Zo is CDA-Kamerlid Pieter Heerma bezig met een motie om de beïnvloeding van Turkse imams door de Turkse overheid te stoppen. Er moet een einde komen aan het betalen van imams in Nederland door de regering in Ankara, zegt hij. Dat zou inderdaad een stap in de goede richting zijn, maar of het genoeg is?
De lange arm van Ankara is zó sterk, dat er meer moet gebeuren dan alleen het stoppen van financiering vanuit
Turkije. Dat blijkt uit de schaamteloze bekentenis van Diyanet: ze geven gewoon toe dat er spionage plaatsvindt! Nederland moet streng optreden: blijkt dat een imam spioneert voor de Turkse overheid, dan moet die imam worden uitgezet naar Turkije en moet de moskee worden gesloten. Alleen zo kan dit probleem worden ingedamd.