'Want hij heeft eigenlijk niet zoveel fout gedaan'.
Daar gaan we weer. Het Openbaar Ministerie speelt weer eens met ons en onze veiligheid door slechts vier luttele jaren gevangenisvakantie te eisen tegen een jihadist die een jaar lang bij ISIS in Syrië en Irak zat. De reden? Hij 'hielp maar een beetje' daar:
Het Openbaar Ministerie vindt dat een man uit Utrecht vier jaar celstraf moet krijgen, waarvan één jaar voorwaardelijk. De man kookte onder meer voor gewonde strijders van terreurorganisatie IS.
De 41-jarige man was meer dan een jaar in Irak en Syrië. Vorig jaar kwam hij terug naar Nederland. De man legde in Mosul (Irak) en Raqqa (Syrië) ook telefoonlijnen aan bij mensen thuis.
Tijdens zijn tijd in de minder gezellige delen van het Midden-Oosten heeft hij dus kennelijk niet zelf mensen onthoofd met botte zwaarden, krijgsgevangenen als dieren afgeslacht of homo's van gebouwen afgesmeten. Nou, bravo hoor! Maakt dat hem minder gevaarlijk? Nee, natuurlijk niet: die kerel is net zo geradicaliseerd en gevaarlijk als elke andere jihadist. Zoals we maar al te goed weten hoef je echt geen sluipschutter of explosievenexpert bij die haatbaarden van ISIS geweest te zijn om hier bloedbaden aan te richten. Welke reden kan er dan ook bestaan om die gek minder hard aan te pakken dan andere jihadisten?
En dan nog een vraag: hoe weten we eigenlijk dat hij geen echte gruweldaden op zijn geweten heeft? Deze man kan wel beweren dat hij daar enkel wat soep stond te koken, maar welke reden hebben wij om daar ook maar een woord van te geloven? Het is gewoonweg onmogelijk om onderzoek te doen in die contreien. Er is dan ook geen enkele grond voor een andere behandeling van een jihadist die beweert enkel telefoonkabels aan te hebben gelegd, en eentje die trots vertelt hoe hij een jezidimeisje verkrachtte en vermoordde. Ze hebben zich allebei aangesloten bij dé organisatie die als doel heeft om alles waar wij voor staan weg te vagen. Iedereen die daarheen afreist moeten we gelijk behandelen: ofwel het paspoort afpakken zodat ze nooit meer kunnen terugkeren, ofwel bij aankomst voor eeuwig in de smerigste cel beschikbaar smijten.