De Hond: 'Nederlanders positiever tegenover kernenergie dankzij Zondag met Lubach'

Geen categorie11 nov 2018, 10:00
De vraag hoe Nederland haar CO2-uitstoot kan verminderen woedt voort en alternatieve energiebronnen bieden tal van mogelijkheden, maar wat willen Nederlanders eigenlijk? Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat het merendeel van de Nederlanders niet zit te wachten op kernenergie. Liever windenergie. Slechts 45% is voorstander van het bouwen van nieuwe kernenergiecentrales en dan met name onder kiezers van VVD, CDA, PVV en FvD.
Er is hoop dat een rationeel debat over kernenergie kan worden gevoerd, want de uitkomsten van De Hond suggereren eveneens dat kiezers van D66 en GroenLinks naar aanleiding van het item 'Zondag met Lubach' over kernenergie, hun mening hebben gewijzigd. Dit laat zien dat mensen wel degelijk luisteren naar argumenten én dat Lubach blijkbaar de sterkste katalysator is in het maatschappelijk debat om attitudes te veranderen. Zo zegt De Hond: "Als ook nog rekening gehouden wordt met het feit dat de kijkers naar de uitzending verhoudingsgewijs meer D66- en GroenLinks kijkers hadden dan het gemiddelde is bij alle Nederlanders, dus gemiddeld negatiever tegenover kernenergie staan dan de gemiddelde Nederlander, dan kan vastgesteld worden dat bijna een kwart van de kijkers naar die uitzending hun standpunt over kernenergiecentrales gewijzigd hebben!"
[caption id="attachment_213248" align="aligncenter" width="487"]Meningen over kernenergie voor kijkers en niet-kijkers van Zondag met Lubach. Bron: Maurice de Hond Meningen over kernenergie van kijkers en niet-kijkers van het item over kernenergie van 'Zondag met Lubach'. Bron: Maurice de Hond[/caption]
Behalve eventuele effecten van media op de attitudes van de kiezer lijken ook andere factoren de meningen te beïnvloeden. In de afgelopen twaalf jaar zijn Nederlandse kiezers positiever tegenover kernenergie gaan staan. In 2006 was 40% van de kiezers positief over het bouwen van kerncentrales en in 2018 is die groep gestegen naar 46% van de kiezers. Vooral kiezers van D66 (+16%) en GroenLinks (+14%) lijken het licht te hebben gezien en staan nu dus positiever tegenover het fenomeen. Maar een overgroot deel van de Nederlanders is dus voorstander van windenergie. Dat is opmerkelijk omdat een transitie naar meer windenergie ten koste van andere energiebronnen economisch gezien onverstandig is. Niet alleen zijn de energieopbrengsten variabel, maar de afschrijving is hoog en de output in energie is relatief laag.
[caption id="attachment_213251" align="aligncenter" width="800"]Wat vinden Nederlandse kiezers (verdeeld naar partijvoorkeur) van windenergie en kernenergie? Bron: Maurice de Hond Wat vinden Nederlandse kiezers (verdeeld naar partijvoorkeur) van windenergie en kernenergie? Bron: Maurice de Hond[/caption]
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten