Zo kopen we ons geweten af voor slechts 6.000.000.000,- dollar.
Goede ouwe Bill Clinton bracht gisteren 'goed' nieuws op de 19e Internationale Aids Conferentie: als de wereldgemeenschap de komende jaren 6 miljard dollar
extra investeert, kunnen alle mensen met hiv die behandeling nodig hebben van medicatie worden voorzien. Een koopje, niet waar? Een koopje voor ons Westerlingen misschien, maar dan wel een waarmee we de rekening doorspelen aan de Afrikanen.
Dat deze vreugdevolle droom opleeft, komt doordat er is gebleken dat er eerder een rekenfoutje is gemaakt.
In Ethiopië, Malawi, Rwanda en Zambia landen die hard door hiv en aids worden getroffen blijken de kosten 200 dollar per patient per jaar te zijn. In een land als Zuid-Afrika liggen de kosten hoger (682 dollar), maar dat komt omdat de personeelskosten en de laboratoriumkosten daar hoger zijn. Tot nu toe ging men er van uit dat de kosten van behandeling 880 dollar per patient was. Dit betekent dus dat in veel landen met hetzelfde bedrag vier keer zoveel mensen behandeld kunnen worden.
Je vraagt je af of deze mensen wel met beide benen op de grond staan. HIV medicatie wordt ineens vier keer zo goedkoop? Klinkt te mooi om waar te zijn.
Mogelijk - het zou zomaar kunnen - wordt de prijs van ons zuivere geweten inderdaad gevierendeeld. Goed voor ons. Minder goed voor de Afrikanen.
HIV-medicatie zorgt er kortgezegd voor, dat steeds meer mensen steeds zieker worden en steeds langer ziek leven. HIV-remmers maken HIV minder dodelijk, maar in plaats daarvan chronisch. Chronische HIV-patiënten zijn vatbaarder voor ouderdomsziekten zoals diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. De
HIV-epidemie vergrijst. We wensen ze veel succes met het opvangen van de toenemende belasting op de zorgvoorzieningen, daar onder de Sahara.
En daarbij, zo moeilijk hoeft het allemaal niet. De beste remedie tegen HIV is nog altijd een beetje meer moraliteit op seksueel gebied.