De effecten van de Brexit op de Nederlandse economie

Geen categorie12 mrt 2019, 14:45

De Brexit, een mooi woord voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Het is een mooi woord, maar of de gevolgen van dit vertrek net zo mooi is voor de economie, valt nog te bezien. Er wordt al volop gespeculeerd over de mogelijke gevolgen van de Brexit voor de overige Europese lidstaten. De Brexit zal op 29 maart 2019 definitief zijn. De reden waarom het nu nog speculeren is over de gevolgen, zit hem in het feit dat nog niet duidelijk is of er sprake zal zijn van een harde exit waarbij er geen afspraken zijn gemaakt over de uittreding van het VK uit de EU, of van een zachte exit met een zogenaamde Brexit-deal. Er zijn dan ook drie verschillende scenario’s te bedenken waarbij diverse sectoren hard geraakt kunnen worden, zoals transport & logistiek.

De voordelen van de Brexit-deal

Het meest gunstige scenario bij de Brexit is als er sprake is van een zachte Brexit en er akkoord wordt gegaan met de Brexit-deal. In de eerste stemming zijn de voorwaarden van de deal enorm hard afgewezen. De voordelen van de oorspronkelijke Brexit-deal waren dat de burgers in eerste instantie nog niet zoveel van de Brexit zouden merken. Omdat de eerste deal is afgewezen, kunnen verdere onderhandelingen pas na de definitieve uittreding verder gaan. Hiervoor is een overgangsregeling tot 31 december 2020 van kracht en deze overgangsregeling kan nog met twee jaar verlengd worden.

De harde Brexit als meest ongunstige scenario

Worden er geen afspraken gemaakt en stappen de Britten zonder pardon op 29 maart 2019 uit de Europese Unie, dan heeft dit op de meest uiteenlopende gebieden grote gevolgen. Allereerst zal het vertrouwen van consumenten en bedrijven in de economie dalen. Dit zal weer te merken zijn aan de koersen van valuta en aandelen. Er zal minder belegd worden en de koers van de Britse Pond zal een vrije val maken. Wil je minder risico lopen bij handel in Forex, dan is het verstandig om gebruik te maken van CFD. Hierbij hoef je geen valuta daadwerkelijk aan te kopen, maar betaal je alleen het verschil in koers tussen het moment van aankoop en het moment van verkoop. Britten zullen daarnaast minder snel ervoor kiezen om hun geld in Nederland te investeren en Britse producten zullen vanwege hun dalende prijzen op de Nederlandse markt juist aantrekkelijker worden. Dit zal uiteindelijk ten koste gaan van de afzetmarkt voor Nederlandse handel. De verwachting is dat de groei van de Nederlandse economie op langere termijn enorm zal afnemen.

De meest gunstige uitkomst

De meest gunstige uitkomst is dat de Britten stemmen tegen een vertrek uit de EU en dus tegen de uitkomst van het eerdere referendum ingaan, een zogenaamde Bremain. Er zal nu eerst opnieuw over de Brexit-deal moeten worden gestemd. Wordt er ook nu tegen gestemd, dan volgt een dag later een nieuwe stemronde. Tijdens de nieuwe stemronde zal niet opnieuw de keuze voor de Brexit-deal worden voorgelegd. Nu zal ter discussie staan of er voor een harde Brexit, geen deal dus, wordt gestemd. Dat is dan voor Nederland ook direct het meest ongunstige scenario. Komt hier bij de stemming ook geen akkoord op, dan volgt er voor de definitieve uittreding een stemronde over het aanvragen van uitstel. Op die manier heeft het Verenigd Koninkrijk meer tijd om dieper in te gaan op de onderhandelingen. De EU vindt echter dat het tijd is om spijkers met koppen te slaan en wil graag zien dat er beslissingen worden genomen. Het blijft de komende tijd dan ook erg spannend wat er gaat gebeuren.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten