Dahaag, Jesse! De Nederlandse kiezer wil liever een kabinet met ChristenUnie dan met GroenLinks

Geen categorie26 mrt 2017, 16:00

De Nederlandse kiezer heeft niet al te veel fiducie in een nieuwe coalitie als GroenLinks daar deel van uitmaakt.

Zoals wij eerder vandaag berichtten zijn er deze week weinig verschuivingen in de peiling van Maurice de Hond in vergelijking met de verkiezingsuitslag. Er zijn slechts twee partijen die een zetel verliezen -- VVD en PVV -- en twee die er dus één bij pakken, D66 en Forum voor Democratie.

Natuurlijk is dat buitengewoon interessant allemaal, maar De Hond stelde de leden van zijn panel nog enkele andere fascinerende vragen. De belangrijkste? Aan welke coalitie geeft u de voorkeur, met GroenLinks of de ChristenUnie? Aangezien de CU veel kleiner is dan GroenLinks zou je verwachten dat een combinatie met die laatste partij populairder zou zijn. Niets is echter minder waar, en dat komt vooral door de sceptische houding van de CDA- en VVD-achterban. Christendemocraten en liberalen hebben namelijk écht weinig fiducie in een toekomst waar Jesse Klaver deel van uitmaakt:

Screen Shot 2017-03-26 at 16.12.11

73 procent van de VVD'ers én 73 procent van de CDA'ers wil dus met de ChristenUnie regeren (als er een keuze gemaakt moet worden tussen die partij en GroenLinks). Zelfs 43 procent van de PVV-kiezers en 65 procent van de Forum voor Democratie-achterban is het daarmee eens. Met andere woorden, alles wat ook maar een beetje rechts is wil dat er zaken wordt gedaan met de club van Gert Jan Segers.

Nou ja, in ieder geval als de andere optie GroenLinks is.

Daar staat wel het volgende tegenover: je ziet dat die cijfers bij D66'ers precies andersom zijn. Maar liefst 80 procent (!) van de D66-kiezers wil juist zaken doen met Klaver en co. Het bewijst maar weer eens dat zowel de partij D66 als diens achterban knetterlinks is.

Het moge duidelijk zijn wat dit betekent: welke van de twee uiteindelijk ook mag aansluiten als vierde coalitiepartij, de achterban van tenminste één van de achtere partijen en mogelijk zelfs twee zal daar bepaald niet verheugd over zijn. En dat betekent dat het nieuwe kabinet al meteen verdeeld is -- als niet in Den Haag, dan in ieder geval in de rest van het land.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten