Een van de grootste voedselproducenten wil stoppen met de 'plofkip'. Voortaan worden er andere kippetjes gebruikt die meer ruimte krijgen en niet zo snel groeien. Pak de portemonnee maar.
Dit is op zich groot nieuws: Unilever gaat voor zijn producten
geen kippen meer gebruiken die worden bestempeld als 'plofkip' (een woord dat wordt gebruikt door de anti-vlees-fanatici van Wakker Dier). Voortaan worden kippen gebruikt die een beter leven achter de rug hebben en die amper antibiotica krijgen.
Wat zijn dat eigenlijk, 'plofkippen'? Dat zijn kuikentjes die zijn gemaakt voor hun lekkere stukjes vlees. Ze zitten met z'n allen in grote stallen en zijn na ongeveer 42 dagen rijp voor de slacht. Dat is net wat te snel, want daardoor krijgen ze vaker hartproblemen en hebben ze last van kalkgebrek. Unilever wil die kippetjes niet meer gebruiken. Te beginnen bij de kipknakworstjes (vanaf 2013). Andere kipproducten volgen later.
Wat betekent dat nou? 1. Dat Wakker Dier de champagne mag ontkurken en zichzelf op de borst mag slaan, want hun campagne tegen 'plofkippen' is geslaagd. 2. Dat wij meer gaan betalen, omdat er voortaan 'duurzamere' kippetjes worden gebruikt. 3. Dat er dus geld uit onze zakken wordt geklopt puur en alleen om een paar kippetjes een beter leven te gunnen.
Dat vind ik het niet waard.
Het is een kwestie van ethiek. Van 'menselijk' omgaan met dieren. Maar dieren zijn geen mensen, dieren zijn dieren en wij staan boven die dieren. Wij mogen ze fokken, slachtrijp maken en vervolgens lekker in de pan gooien. Iedere dag weer.
Daar heeft een Wakker Dier die vooral wil dat er helemaal geen vlees meer wordt gegeten niets mee te maken. Kippetjes hebben niet per se meer ruimte nodig. Dat is vooral goed voor de gemoedstoestand van sommige mensen, dierenfreaks als Volkert van der G. zeg maar.
De enige ontwikkeling waar iedereen wel sympathie voor zou moeten hebben, en die dus moet worden doorgezet, is de stop op (preventieve) antibiotica. Dat is goed voor ónze gezondheid en daar gaat het uiteindelijk om. Gelukkig houdt staatssecretaris Henk Bleker
de vinger aan de pols van de vee-industrie.
Overigens blijven Nederlanders
gemiddeld 43 kilo per jaar vlees eten.
Eat that, Wakker Dier-gekkies!