Vandaag is een grote dag in Europa: zeker 23 landen tekenen vandaag in Brussel voor een Europese defensie.
Natuurlijk vindt de gemiddelde Nederlander dat een vreselijk idee, maar daar heeft de politiek lak aan. Nederland is namelijk één van de 23 landen die hun handtekeningen onder dit onzalige plan zetten.
Het Algemeen Dagblad legt uit hoe de EU dit project aan de man probeert te brengen:
Nee, een Europees leger onder Europees bevel wordt het niet, zo houdt buitenlandchef Federica Mogherini hardnekkig vol, maar de ontwikkeling van materieel en nieuwe wapensystemen, het aankoopbeleid en zelfs operaties worden straks allemaal wel gemeenschappelijk. Dat is goedkoper en efficiënter.
Natuurlijk is dat eerste je reinste flauwekul. Als je al die zaken samen gaat doen en zelfs budgetten samen gaat maken weet je dat het automatische gevolg is dat er uiteindelijk één groot Europees leger komt. Het is vergelijkbaar met de Transferunie. EU-bobo's ontkenden altijd dat die unie er zou komen, maar iedereen met ook maar een beetje gezond verstand wist dat dit 't logische gevolg zou zijn van de invoering van de euro.
Ook Halbe Zijlstra lult dus uit zijn nek als hij in een brief aan de Tweede Kamer schrijft:
"Nederland behoudt te allen tijde de zeggenschap over de inzet van Nederlandse militairen."
Dit is politiek. 'Te allen tijde' bestaat daarin niet. Het enige wat Zijlstra hard kan maken is dat we die zeggenschap voorlopig houden. Hoe lang dat 'voorlopig' precies weet ook hij niet. Dat kan twee jaar zijn of vier jaar of tien jaar, maar de kans dat dit uiteindelijk verandert is levensgroot.