In Luttenberg vond het NK Zwientie tikken plaats. Dierenbeschermers vinden dit niet meer van deze tijd en zijn van mening dat deze 'sport' beter kan verdwijnen van het lijstje cultureel erfgoed. Komen de dierenactivisten met een terecht punt of is het een actie onder het mom 'Groen Niks'.
Volgens de dierenactivisten is het niet meer van deze tijd om dieren te gebruiken voor spelletjes. Bij Zwientie tikken gaan de deelnemers geblinddoekt een modderbad in en proberen ze zo snel mogelijk een varken met hun hand proberen te tikken. Klinkt makkelijk, maar geblinddoekt is dit uiteraard een hele opgave.
Toch vinden dierenorganisaties dit niet kunnen. Sinds een tijdje heerst er al een taboe op palingtrekken, ook geldt er sinds 2015 een verbod op het gebruik van circusdieren. Dierenorganisaties proberen nu ook een stokje te steken voor toekomstige evenementen van Zwientie tikken.
Het gejoel van omstanders, het transport, dat is onnodig stressvol voor varkens’, vindt woordvoerder Erwin Vermeulen van Animal Rights. ‘Wij snappen dat het een traditie is, maar ons denken over dieren is veranderd. Vroeger liep een olifant voor de circusstoet uit door de straten. Dat doen we ook niet meer. Dieren gebruiken voor spelletjes is niet meer van deze tijd
Een terecht punt wordt er gemaakt dat dierenleed niet kan worden gecompenseerd met het argument dat het 'een traditie' is. Het is barbaars en de dieren lijden er vaak genoeg onder. Moeten wij ons vermaak halen uit dieren die mishandeld worden, of de dieren nu bewust of onbewust worden mishandeld/misbruikt?
We leven niet meer in de Middeleeuwen.’ In Limburg, waar hij vandaan komt, werd tot voor kort nog aan ganzetrekken gedaan, een behendigheidsspel waarbij deelnemers de kop van een dode gans moesten aftrekken. ‘Daar gebruiken ze nu een kunststof pop voor. Dat kan echt niet meer.
Het initiatief komt mede van de Partij van de Dieren. Gaat het hier om betutteling of om
dierenwelzijn? Het is zeker niet zo dat de Partij van de Dieren al het plezier weg wil halen uit ons leven zoals sommige partijen lijken te doen. Het is goed om stil te zijn bij dierenleed, ook al vindt er soms onbewust dierenleed plaats. Het is goed dat dierenorganisaties dit aankaarten, zolang ze maar niet een boerderij gaan gijzelen zoals in Boxtel.