Sodeju! Het consumentenvertrouwen daalde in de afgelopen maanden net zo hard als de aandelenmarkten. Volgens cijfers van het CBS staat het vertrouwen nu op '1' en daalde deze voor de zesde maand op rij. Dat behoeft natuurlijk geen verbazing gezien het feit dat centrale banken hun monetaire beleid aan het inperken zijn en het IMF onlangs nog waarschuwde voor een afkoeling van de economische groei.
Over de afgelopen jaren was het consumentenvertrouwen niet al te best (-3) en het is heel lang zoeken naar écht goede cijfers. Die vinden we pas terug in 1999 (de hoogtij dagen van de Europese economie). Toen was het vertrouwen in de economie een dikke +36!
Het CBS spreekt in haar stukje over 'consumenten' en veegt daarmee mensen van vlees in bloed in een hokje en doet alsof de burgers enkel consumenten zijn. Dat lijkt misschien vreemd, maar voor de staat is het natuurlijk wel waar. De staat wil vooral dat haar burgers zoveel mogelijk consumeren, zodat de economische cijfers goed blijven en er flink geld wordt verdiend. Geen uitgaven betekent immers minder belastinginkomsten! De daling in het consumentenvertrouwen is dan ook een 'negatief fenomeen'.
Vooral het doen van grote aankopen wordt door consumenten nog even uitgesteld. Ook de vooruitzichten voor de financiële situatie in de komende twaalf maanden wordt pessimistisch ingeschat. Over het verleden waren de burgers wel weer positief. De economische situatie van het afgelopen jaar kreeg een flinke +16, maar de vooruitzichten voor het komende jaar levert een negatieve -9 punten op.
[caption id="attachment_218351" align="aligncenter" width="500"] Het vertrouwen in de economie neemt af. Bron: CBS.[/caption]
Voor lezers van DDS komen deze cijfers natuurlijk niet als een verassing. Wij hebben in het afgelopen jaar al meermaals gewaarschuwd voor de economische situatie in Europa. Die is namelijk gebaseerd op illusies en deze zijn de afgelopen jaren enkel aangewakkerd. Denk aan het vertekenende beeld dat het ruime monetaire beleid van de centrale banken geeft. Als de liquiditeit nu opdroogt staat een nieuwe crisis zo voor de deur. Ook op de huizenmarkt zien we daar de eerste tekenen van. En in Italië en Duitsland rapporteert men eveneens slechte cijfers.
[caption id="attachment_218354" align="aligncenter" width="500"] Constructie van het 'consumentenvertrouwen' door het CBS. Bron: CBS.[/caption]
Als we naar de bovenstaande afbeelding kijken, waarin het concept 'consumentenvertrouwen' is opgesplitst in verschillende factoren, dan zien we dat vooral de toekomst zwartgallig wordt gezien. De koopbereidheid is inmiddels negatief en dit heeft vooral te maken met de financiële situatie van consumenten. Dus de economie kan wel mooi blijven groeien, maar als door het beleid van Rutte 3 de consumenten steeds minder koopkracht hebben dan heeft dit uiteindelijk weer impact op de economie.
Wat vooral opvallend is: het vertrouwen in de economie was het hoogst in 1999. Destijds had Nederland te maken met sterke economische groei, een aandelenmarkt die elke week nieuwe records zette (die tot op de dag van vandaag staan en nooit zijn verbroken) en optimisme. De twee decennia daarna waren behoorlijk negatief. En dat is ook logisch, eigenlijk gaat het sinds 2000 helemaal niet zo goed met Nederland. Daar kan een essay aan besteed worden, maar kijk als simpele indicator maar eens naar de 'staat van het onderwijs'.
Heren en dames politici proberen met mooie lijstjes wel de realiteit te verdraaien, of zelfs het CBS het inflatiecijfer middels methodologische veranderingen te laten drukken, maar de realiteit over de economische wanttoestanden in Europa wordt vanzelf weer duidelijk. En veranderen gaat het niet, betalen mogen wij dan weer wel.