Het AD, in samenwerking met Radio 1-programma Argos, deed onderzoek naar de aanpak van radicalisering. Wat blijkt? Er wordt met miljoenen gestrooid terwijl methoden niet, nauwelijks of zelfs averechts werken!
De 20 miljoen euro werd de afgelopen drie jaar gespreid over 20 gemeenten, onder de noemer 'versterkingsgelden'. Bedoeld om radicalisering tegen te gaan, werden er diverse netwerken mee opgezet en medewerkers getraind en aangenomen. Sociaal werkers kregen een cursus 'Hoe herken ik een Syriëganger?' en honderden gemeenteambtenaren herkennen nu ook de signalen van een geradicaliseerde mafkees. Daar was namelijk training voor nodig...
Hoe het ook zij, in een vertrouwelijke rapportage blijkt dat gemeenten niet eens weten of hun aanpak werkt. Een goed voorbeeld is een flink bedrag dat beschikbaar kwam in 2016, toen geradicaliseerde jongeren en masse richting Syrië vertrokken. Van dit geld werd namelijk een toneelstuk bekostigd dat vooral bij jongeren inzicht moest geven in de perikelen van die reis en strijd. Het probleem was alleen dat jongeren zich te veel konden identificeren met de motieven van de hoofdpersonen, waardoor ze juist eerder geïnspireerd raakten!
Gelukkig komt de NCTV binnenkort met een 'toolkit', zo'n woord waar je al van begint te kokhalzen als een ambtenaar het over z'n lippen krijgt, om verplicht te evalueren. Geweldig, zo'n klote enquête waarbij jongeren aan kunnen geven in hoeverre zij zich geïnspireerd of gedesillusioneerd voelen na een deradicaliseringsproject. Dikke kans dat ze het nog aan mogen geven met een smiley ook.