Deze week presenteert columnist Jan Roos zijn plan om de NPO radicaal te hervormen. In de staatsomroep gaan jaarlijks honderden miljoenen euro's aan belastinggeld om. Geld dat veel beter besteed kan worden, dus het is tijd om flink te saneren. De NPO moet radio- en tv-zenders inleveren, en stoppen met bijna alle online activiteiten. Dat levert meer dan een half miljard per jaar op. Jan Roos: "Ik zeg: doen!" Alleen maar zeuren is zo makkelijk, zegt mijn moeder altijd. Vandaar dat ik in mijn korte leven nogal wat handschoenen heb opgepakt. Vaak met succes, soms met minder resultaat. Ik wil niet later op mijn sterfbed hoeven zeggen dat ik een passieve snuiter ben geweest. Daarom wil ik ook nu weer mijn diensten aanbieden om dit land nog beter te maken.
Vandaar dat ik vandaag hier op DDS mijn plan voor de NPO presenteer. De geldverslindende
publieke omroep is namelijk flink over de houdbaarheidsdatum heengegaan, en politiek en Hilversum zijn niet in staat om het schip te keren, simpelweg omdat ze nog nooit van stuur- of bakboord hebben gehoord. Ze kennen maar een vaargeul en die is heel lang, heel diep, heel recht en gevuld met belastingpoen. Ik werk niet voor de NPO en zit niet in de politiek, dus mijn plan kan je onafhankelijk noemen. Dat is natuurlijk een stuk interessanter dan geluiden van binnen de de NPO zelf, want die liggen immers aan het infuus van Den Haag. Of van geluiden uit de Kamer, die hun staatspropaganda vrij makkelijk kwijt kunnen in Hilversum.
Mijn plan? We heffen alle omroepen op. Dat scheelt enorm veel overlegorganen, enorm veel overhead, enorme veel spookbanen, enorm veel bureaucratie en dus enorm veel geld. Mooi, lekker bezig!
Dan schrappen we op
televisie het derde net. Dus NPO 3 gaat op zwart (mag dat nog wel?). Alle programma's die zonder enige moeite ook door commerciële partijen gemaakt kunnen worden - ik noem een reeds gesponsord programma als
Boer zoekt vrouw of
Eén tegen 100 - worden niet meer gemaakt. De markt zal dan zeker bepalen dat ze dan te zien zijn op de RTL4's of de SBS6'en. Concepten kunnen inclusief presentatoren worden overgekocht.
De Balkenendenorm wordt bij de NPO de nieuwe salarisnorm, en uitzonderingen voor uitzonderlijk talent worden verleden tijd. De Matthijs van Nieuwkerkjes zullen dan snel Twan Huys volgen. Succes daar, jongens!
Tot nu toe zijn er honderdenmiljoenen bespaard. Maar ik ben nog zeker niet klaar: alle voetbalrechten worden niet meer aangekocht. Hoe jammer dan ook, het is niet uit te leggen dat er tientallen miljoenen aan worden uitgegeven terwijl de John de Mols van dit land ze ook met alle plezier uitzenden. Veronica zendt nu de Champions League uit en doen dat prima, mijns inziens.
Verder: alle publieke radiozenders behalve Radio 1 verdwijnen. Radio 1 is de nationale nieuwszender en moet in die vorm blijven functioneren. Commerciële radio van gemeenschapsgeld is afgelopen, dus de dure dj's van Radio 2 en 3FM kunnen solliciteren bij Qmusic, Radio 538 en alle andere stations waar ze zo aan de slag kunnen. En voor de nichemarkt zoals die van Radio 4 en 5 heb je zoiets als internet. Talking about het internet: de website van de nieuwe NPO wordt er precies maar eentje, waar alles te vinden is, inclusief Uitzending Gemis. Bij de rest mag de stekker eruit.
En als laatste stoppen we met de Ster-reclame, ook al leveren die 200 miljoen op. Het is oneerlijke concurrentie voor commerciële bedrijven.
Al met al kunnen we op de NPO met deze maatregelen minimaal 650 miljoen per jaar bezuinigen. Ik zeg: doen!