Een paar uur nadat Frankrijk de eerste verkenningsvluchten uitvoerde boven Libië, openden Amerika en Groot-Brittannië het vuur op militaire doelen.
Men deed dit met behulp van Tomahawk kruisraketten.
Er werden gisteravond Nederlandse tijd 110 van dergelijke raketten afgevuurd, met het doel Khadaffis luchtafweer uit te schakelen. 25 geallieerde marineschepen, inclusief drie Amerikaanse onderzeeboten, deden mee.
Ook Italië en Canada deden gisteren meteen mee. Voorlopig is Nederland nog niet betrokken bij Operation Odyssey Dawn.
De Britse premier David Cameron - die overigens buitengewoon daadkrachtig overkomt - liet weten dat de Britse troepen deel uitmaken van "een internationale coalitie die bijeen is gekomen om de wil van de Verenigde Naties te handhaven en het Libische volk te beschermen". Hij noemde het ingrijpen "noodzakelijk, legaal en juist".
Ondertussen liet de Libische staatsmedia gisteren meteen weten dat burgers geheel vrijwillig als menselijke schilden fuctioneren bij belangrijke plaatsen. Juist ja. Vrijwillig. Dat geloven we allemaal. Maar dan wel op op een vrijwillige "als je het niet doet schieten wij je dood", manier.
Het is opvallend dat Amerika niet echt de leiding op zich neemt. Met name Frankrijk en Groot-Brittannië spelen een zeer grote rol. Dat komt ongetwijfeld deels doordat de VS al twee oorlogen aan het uitvechten is in Arabische landen. Twee van dergelijke militaire projecten leiden is wel genoeg, zou je denken. Maar dat is niet de enige reden dat Amerika zichzelf wat passiever opstelt. Dat komt ook gewoon door president Obamas ideologie. Hij is wars van dergelijke projecten. Uiteindelijk ging hij alleen maar akkoord omdat de gehele internationele gemeenschap hem ongeveer smeekte, en omdat zijn minister van BuZa, Hillary Clinton, genoeg had van zijn "passiviteit" en "amateurisme". In dit opzicht is het bijzonder opmerkelijk dat Obama zich vrijwel meteen tegen een oude bondgenoot van het westen, Hosni Mubarak, keerde, maar dat hij de toestand in Libië zo lang mogelijk probeerde te negeren.
Goed, het westen gaat dus los. Wat nu? Het heeft er alle schijn van dat men niet van plan is (veel) grondtroepen te sturen. Als zodanig kon het weleens logisch zijn om Khadaffis leger van een afstandje kapot te schieten, om het vervolgens aan de Libische rebellen over te laten om zich te ontdoen van de dictator. Geef de rebellen wapens, stel ze in staat te vechten, en verzwak Khadaffi; dat zou weleens voldoende kunnen zijn.