Ook de ChristenUnie leed een gevoelig verlies. Uit de uitslag per gemeente blijkt dat die partij vooral flink verloor in gemeenten waar de partij tot nog toe een stabiele basis had, zoals Putten en Oldebroek. De ChristenUnie-kiezers daar lijken te zijn overgelopen naar de PVV. Die heeft op die plaatsen namelijk net zoveel gewonnen als de ChristenUnie verloor.
Dat bericht Trouw in een artikel over premier Ruttes charmeoffensief.
Hoewel de ChristenUnie tot de linkse oppositie behoort, is deze ontwikkeling ergens best wel logisch.
Ten eerste is de PVV que economischbeleid simpelweg links te noemen. Net zoals de CU. Met name op het gebied van de zorg en ouderen lijken de twee best op elkaar. Als je een ChristenUnie-stemmer bent die liever wat invloed heeft dan de komende jaren machteloos aan de zijlijn staat toe te kijken terwijl rechts het land bestuurt, is het zonder meer begrijpelijk dat je overstapt naar de partij van Geert Wilders.
Daarnaast presenteert de PVV zich als beschermheer van de judeo-christelijke traditie in dit land. Daar zien veel gelovige en praktiserende christenen ongetwijfeld iets in. Voor deze kiezers staat immers hun geloof centraal. Zij voelen zich van alle kanten aangevallen: door seculiere krachten én door de Islam. De enige partij die deze zorgen deelt - of zich daar in ieder geval over durft uit te spreken - is de Partij Voor de Vrijheid.
Ten derde is de PVV sterk pro-Israël... alweer, net als veel CU-kiezers. Veel andere partijen hebben er geen enkel probleem mee Israël aan haar lot over te laten. En partijen die wél pro-Israël zijn, denk hierbij aan de VVD en het CDA (de hervormden van de CU stemmen niet op de SGP want andere christelijke bloedgroep), doen dat vrijwel altijd onder voorbehoud. De PVV is gewoon een vriend van het Israëlische volk. Punt.
Dan is er ook nog het abortusstandpunt van de partijen. CU-kiezers zijn sociaal behoorlijk conservatief. Zij hebben niets op met het sociale liberalisme dat de toon slaat in Nederland. Met name op het gebied van abortus vinden zij dat we te ver zijn doorgeslagen. En daar komt de PVV dan opeens aan met een plan om abortus na 14 weken niet meer toe te staan (tenzij het leven van de moeder in gevaar is). Tja, als sociaalconservatief denk je dan: dat is een te grote mogelijkheid om te laten lopen. De PVV zet abortus op de kaart - veel meer dan de andere (overwegend kleine) christelijke partijen.
De ChristenUnie is de laatste jaren steeds verder naar links geschoven. De verkieizingsuitslag van eergisteren bewijst dat Rouvoet en de zijnen er juist verstandig aan doen naar rechts te kijken. Begrijpt de CU-leiding dat of laten ze zich toch weer door met name de PvdA naar links trekken? Als het antwoord op die vraag 'ja' is kon deze partij zichzelf weleens volledig overbodig maken.