1. Home
  2. Bijbelminnend Nederland positief over FVD: 'Baudet erkent dat christendom het fundament van Europa vormt'

Bijbelminnend Nederland positief over FVD: 'Baudet erkent dat christendom het fundament van Europa vormt'

Geen categorie13 jul 2019, 18:00
Voor Nederlandse christenen die plaatsnemen in de conservatieve hoek van het gebedshuis komt de partij Forum voor Democratie als een geschenk uit de hemel. De partij flirt namelijk openlijk met de ideeën van het christendom en Baudet verschijnt regelmatig in kerken om zijn woordje te doen, via de Volkskrant.
De partij is volgens een aantal katholieken méér dan alleen een politieke partij, maar ook een brede maatschappelijke beweging waarin gewerkt wordt aan een 'nieuwe zuil'. Het revolutionair-conservatisme spat er vanaf in het interview tussen de Volkskrant en diverse volgers van Baudet zoals Robert Lemm en uitgever Tom Zwitser.
Dat FVD en christenen in één adem worden genoemd is niet vreemd: Baudet sprak onlangs nog over de opbouw van een 'ecosysteem' voor de leden van de beweging en flirt openlijk met het christendom. Hij noemt zichzelf 'cultuurchristen' en gelooft 'metaforisch'.
Robert Lemm is in ieder geval positief over Baudet. Lemm is een oerkatholieke schrijver van de 'ouwe stempel' die ondanks de roze-wolken-alles-is-liefde mentaliteit van de jaren '68 gewoon bleef vasthouden aan zijn orthodoxe inslag. Over de voorman van FVD is hij bijzonder te spreken 'als waterdrager van het christendom':

"Thierry erkent dat het christendom de culturele bodem van Europa vormt. Dat geeft mij hoop. Maar wat er diep in zijn ziel speelt, weet ik niet."

Een waarheid als een koe. De standaardisatie die het christendom teweegbracht in de omgangsnormen en taal maakte het mogelijk dat het Heilige Roomse Rijk zo groot en succesvol kon worden in de 14e een 15e eeuw. Dit droeg op haar beurt weer bij aan de stabiliteit van Europa in de late middeleeuwen.
De invloed van het Heilige Roomse Rijk op de taal, cultuur en geschiedenis reikte van Bologna tot aan Hamburg en van Dresden tot aan Den Haag. Zonder het christendom had de tweede golf van globalisering (na de Romeinen) zich niet gemanifesteerd. Dat voor de bekering van Europa behoorlijk wat bloed werd vergoten laten we even achterwege, maar het punt is duidelijk.
De gemeenschappelijke Europese taal (latijn) verbasterde, maar is nog steeds levendig in de patronen van de Europese talen te herkennen. En ook dat is dankzij het christendom. Dames en heren: wat is het toch fijn dat er niet-gelovigen zijn die erkennen dat de ideeën uit de Bijbel waardevol kunnen zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten