Waarom zei Blok dat huurwaardeforfait 0,6% zou zijn?

Geen categorie02 jan 2014, 15:00

Kamervragen.

Dit zijn wel een aantal zeer interessante vragen. Zoals u ziet pretendeerde het kabinet tot voor kort nog namelijk dat het huurwaardeforfait 0,6% zou zijn. Dat is niet het geval: het is verhoogd naar 0,7%. Hoe kan dat?

Kamerleden Pieter Omtzigt en Raymond Knops (CDA) en Farshad Bashir (SP) willen die uitleg ook graag horen:

Vragen van de leden Knops, Omtzigt (beiden CDA), Bashir (SP) aan de staatssecretaris van Financiën en de minister voor Wonen en Rijksdienst:

1.      Wanneer heeft u het bijstellingsregeling directe belasting (Nr. DB2013/569M),voor het eerste gelezen en wanneer heeft u het getekend?

2.      Wanneer was in het kabinet bekend dat het eigenwoningforfait voor huizen met een waarde tussen €75.000 en €1040.000 verhoogd zou worden van 0,6% naar 0,7%? 

3.      Waarom heeft minister Blok op 13 december 2013 nog zijn berekeningen in de Eerste Kamer gepresenteerd onder de aanname: “Tevens is in de uitwerking als veronderstelling gehanteerd dat het eigenwoningforfaitpercentage 0,6  (cijfer 2013) bedraagt”? Wist minister Blok toen al dat het eigenwoningforfaitpercentage in 2014 (het jaar waarin de berekeningen starten) 0,7% zou bedragen? (Kamerstuk 33819, B)

4.      Kunt u de berekeningen van minister Blok overdoen met het herziene eigenwoningpercentage? 

5.      Klopt het dat de verhoging van het eigenwoningforfaitpercentage in 2014 338 miljoen euro(sleuteltabel 2013) dan wel 318 miljoen (sleuteltabel 2014) oplevert in vergelijking met de situatie dat het percentage constant gehouden zou zijn op 0,6%? 

6.      Klopt het dat de verhoging van het eigenwoningforfait in 2014 meer oplevert dan de beperking van de hyptheekrenteaftrek in 2014?

7.      Op welke wijze heeft u de verhoging van het eigenwoningforfait aan de Staten-Generaal meegedeeld en acht u dit adequaat?

8.      Klopt het dat het eigenwoningforfait harder stijgt door de stijging van de huren? Zo ja, op welke wijze is dat meegedeeld in de wet op de huurverhoging zag en is het meegenomen in de ramingen in die wet? Zo ja, waar is dat meegedeeld?

9.      Kunt de een geüpdatete raming van de opbrengsten van de huurstijging aan de Kamer doen toekomen, waarin precies is aangegeven hoe hoog de lasten voor huurders en kopers zijn? 

10.  Heeft u bij de berekening van de voorlopige teruggave 2014, die sinds november aangevraagd kan worden, gerekend met een eigenwoningforfait van 0,6% of van 0,7%? Indien het 0,7% was, sinds welke datum is dat dan bekend bij de belastingdienst?

11.  Indien met 0,6% gerekend is, betekent dat dan honderdduizenden mensen aan het eind van het jaar moeten bijbetalen? 

12.  Is in de koopkrachtplaatjes van de regering, van het CPB en van het NIBUD gerekend met een percentage van 0,6% of 0,7%? 

13.  Kunt u een overzicht geven van alle belastingtarieven en schijven, waarvan nu al bekend is, bijvoorbeeld door overgangsrecht, dat zij in op 1 juli 2014, 2015, 2016 of later zullen veranderen en dus van elk verandermoment? (inclusief in ieder geval toeslagen, IB schijfgrenzen, IB schijfhoogtes, brandstofaccijns, alle heffingskortingen, overdraagbare algemene heffingskorting per cohort, eigenwoningforfait (villabelasting), waterbelasting, aftrektarief hypotheekrenteaftrek en alle andere belastingen die wij in Nederland kennen)

14.  Hoeveel individuele veranderingen vanaf 1 juli 2014 (één verandering is één wijziging op één tijdstip) in de belastingschijven en tarieven liggen op dit moment al vast in de wet-en regelgeving vast?

Ja, beste staatssecretaris, hoe kan dat?

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten