Het CDA heeft het helemaal gehad met zijn eigen Europarlementariër, Annie Schreijer-Pierik. De Twentse boerin weigert namelijk mee te doen aan wat zij het "bonnetjesgedoe" noemt: een officiële accountantsverklaring waaruit blijkt wat zij zoal doet met de inkomstenvergoeding van 4.300 euro die ze elke maand ontvangt.
Bij het CDA zijn ze helemaal klaar met Annie Schreijer-Pierik. Dit voormalig Tweede Kamerlid, en boerin uit Twente, heeft haar hand overspeeld door de door de partij verlangde accountantscontrole over onkosten te weigeren. Mevrouw de Europarlementariër vindt dat "bonnetjesgedoe" en doet daar niet aan mee. Tegelijk laat ze wel weten niet gezien te willen worden als een graaier, want dat is ze niet. Echt niet.
Helaas voor Schreijer-Pierik vinden haar eigen partijgenoten haar houding volstrekt onaanvaardbaar. Sterker nog, er is daadwerkelijk heibel uitgebroken bij de christendemocraten. CDA-partijwoordvoerder Hans Janssens zegt vandaag nog maar eens in het AD dat Schreijer-Pierik "nog van mening verschillen" (wat betekent dat het bestuur erop aan blijft dringen dat ze wél met een accountantsverklaring komt), en haalt haar partijgenoot en collega-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij ongekend hard naar d'r uit. Zo heeft hij dit te zeggen over de opmerking van de account van mevrouw dat er een functiescheiding moet zijn tussen wie over de uitgave beslist en wie daadwerkelijk uitgeeft:
"Wat een flauwekul! En wat een bureaucratie als je dat over 16 schijven laat lopen! Wij als CDA hebben onze eigen regels, die strenger zijn dan die van het Parlement, en we halen daar volkomen vrijwillig een externe accountant bij die ons volgens internationale standaarden controleert. Veel Parlementsleden uit andere landen komen vragen hoe wij dat doen, zo lopen wij voorop."
Oeps. En hij was nog niet klaar. Van Nistelrooij retweette namelijk ook een tweet van een andere twitteraar waarin gesteld wordt dat het CDA en Pierik "spijt gaan krijgen" van haar recalcitrante houding.
Je zou denken dat mevrouw de politica onder al die druk van partijgenoten zou bezwijken, maar niets is minder waar. Ze weigert nog steeds om mee te werken en liet zelfs haar persoonlijke accountant opdraven om haar te verdedigen in het AD. Zo koppig vind je ze niet snel. Maar ja, mevrouw is dan ook a) een vrouw, b) een Twentenaar, en c) een boerin.