Weigergedrag is respectloos.
De Zutphense burgemeester Arnold Gerritsen weigert om het zesde couplet van het Wilhelmus mee te zingen. Ook aanstaande Koninginnedag zal hij zijn lippen stijf op elkaar houden. Waarom? De D66-er stoort zich aan de religieuze inslag van het couplet. Ongehoord gedrag voor een burgemeester.
Allemaal leuk en aardig dat deze mijnheer niets met het (christelijk) geloof op heeft en dat hij daarom niet achter de betekenis van het zesde couplet staat. Het staat iedereen vrij in dit land om atheïst te zijn en ook met het bashen van het christelijk geloof hebben we vandaag de dag totaal geen moeite meer.
Maar dat betekent niet dat ons volkslied, dat nu eenmaal christelijk geïnspireerd is, zomaar aan de kant geschoven mag worden. Nederland is nu eenmaal niet uitgevonden in 1966:
Natuurlijk is het een door en door christelijk lied, maar dat geeft de geschiedenis van ons land weer: een christelijke natie, die zich in haar strijd om zelfstandigheid gesteund wist door het christelijk geloof, zegt [SGP-voorlichter Menno] De Bruyne. Onder de mensen die zich door dat verleden niet meer aangesproken voelen, zijn er twee houdingen. Een deel eerbiedigt het als cultuurhistorisch erfgoed dat de geschiedenis van ons land vertegenwoordigt. Bij anderen gaat het historisch besef niet verder terug dan tot 1966; ze denken dat Nederland toen is uitgevonden en willen teksten die niet meer bij hen passen, graag vervangen.
En die laatste houding past een burgemeester niet. Het dorp dat hij mag beheren had ook niet in de huidige vorm bestaan als het christendom er niet was geweest. Religieuze inspiratie is nu eenmaal de drijvende motor achter de geschiedenis en verdient alleen al als zodanig respect.
Daarom is het ongehoord dat een burgemeester zo kinderachtig is om bij het zesde couplet de lippen stijf op elkaar te houden. Als burgemeester dien je je persoonlijke overtuiging even ondergeschikt te maken aan het respect voor de geschiedenis van je land. Dit weigergedrag is een burgemeester absoluut onwaardig.