Het CDA gaat het kabinet niet te hulp schieten.
Zo zie ik het CDA graag: zelfverzekerd en van zich afbijtend. Tijdens de campagneaftrap, gisteren in Apeldoorn, zei partijleider Sybrand Buma dat het CDA geen seconde van plan om het kabinet na 18 maart te helpen in de Eerste Kamer. Volgens Buma is het experiment van Rutte en Samsom, dat nu al twee jaar duurt en echt helemaal niemand gelukkig maakt, mislukt en moet het kabinet "zichzelf uit de modder sleuren, maar dat wordt met de dag moeilijker".
Er hoeft niet te worden gerekend op de christendemocraten als het kabinet straks opnieuw geen meerderheid heeft in de Senaat en zelfs niet aan een meerderheid komt met de drie gedoogpartners D66, ChristenUnie en SGP. Buma: "Het heeft geen zin om na 18 maart met hangende pootjes bij het CDA aan te kloppen. Het CDA doet daar niet aan mee."
Dat premier Mark Rutte op campagne gaat voor deze verkiezingen, geeft voor Buma aan dat Rutte voelt dat zijn kabinet op het spel staat. Maar dat heeft hij aan zichzelf te wijten, want het kabinet heeft Nederland op zijn kop gezet en daarmee voor veel onzekerheid gezorgd, aldus de CDA-leider die inzet op meer banen, lagere belastingen en meer veiligheid.
Volgens Buma hebben de coalitiepartijen VVD en PvdA geen enkel antwoord op de echte problemen in Nederland. "Voor het CDA geldt dat die antwoorden er kunnen komen, maar met de mensen en niet vanuit de ivoren toren in Den Haag." Het is duidelijk waar de partij van Buma op mikt: dat premier Rutte na 18 maart, of anders na 26 mei (als de Statenleden bepalen wat de precieze samenstelling van de Eerste Kamer wordt) de Koning belt en het ontslag van zijn kabinet aanbiedt.
De val van Ruttes nivelleringskabinet is onvermijdelijk. VVD en PvdA kunnen niet fatsoenlijk doorregeren als er geen meerderheid in de Eerste Kamer te vinden is. De kiezer die het helemaal heeft gehad met Rutte II - ik ben er één van - hoeft op 18 maart maar één ding te doen: stemmen op een partij die zich niet heeft verbonden aan dit kabinet. Simpel, toch?