Mark Rutte heeft luw gereageerd op de wens van de Bulgaren om lid te zijn van de Schengenzone. In deze tijden van migratieproblemen vindt de premier het belangrijk dat de buitengrenzen van de Europese Unie solide zijn en hij lijkt niet overtuigd van de Bulgaarse buitengrenzen.
Premier Mark Rutte mag volgende maand in Bulgarije zelf komen vaststellen dat de buitengrenzen van dit land ‘de best bewaakte van Europa’ zijn. ,,Ik zal hem vergezellen'', aldus de Bulgaarse premier Boyko Borissov. ,,Ik hoop wel dat er niet te veel sneeuw ligt.''
Bulgarije is komend half jaar Raadsvoorzitter en heeft de komende tijd alle Europese Commissieleden op bezoek. Jean-Claude Juncker is zelf wel een voorstander van een snelle toetreding van Bulgarije tot de Schengenzone. Dit is nogal opmerkelijk, aangezien de Bulgaarse premier deze week heeft gezegd dat komend half jaar er geen sprake zal zijn van sancties tegen Polen, waarvan Juncker vindt dat het de rechtsstaat ondermijnt. Men zou verwachten dat er politieke gevolgen zijn als er nu al zo botsing is van belangen.
Bulgarije ligt aan de meest oostelijke grens van Europa aan de Zwarte Zee. Het vormt daarbij dus een obstakel voor de oostelijke migratieroutes, de Balkanroute, waar veel migranten doorheen getrokken zijn. Voor de Europese Unie is er dus sprake van meer controle op die buitengrenzen als de Bulgaren de Schengenzone betreden. Aan de andere kant is de welvaart in Bulgarije veel lager dan de (noord)westelijke Europese landen en is er de angst dat door de open binnengrenzen, veel Bulgaren gebruik gaan maken van de mogelijkheid om vrij in andere landen te werken en het geld door te sluizen naar Bulgarije. Ook is er angst voor meer mogelijkheden voor Bulgaarse bendes om ongestoord door Europa te reizen.
Daarnaast is nog maar de vraag wat Rusland gaat vinden in deze tijden waarbij de Europese Unie steeds meer naar het oosten van Europa trekt. De toch al koele banden zullen daarbij alleen maar verslechteren en de vraag is of zo een confrontatie wel een goed idee is. Ik moet Rutte in dit geval gelijk geven, we kunnen beter rustig aan doen en voorzichtig zijn met wie we allemaal toevoegen aan de Schengenzone. Deze tijden vragen niet om snelle uitbreiding van welke institutie dan ook.