Het oude bakkersambacht is in Nederland al decennia in gevaar. Kookzenders ten spijt. Daar moet maar eens verandering in komen.
Rudolph, van Veen u kent hem als de immer vrolijke en veelkleurige vent van RTLs Life & Cooking scoort al enige tijd goed met zijn 24Kitchen. Terecht, want de man is een allrounder in de keuken. Naast zijn Makkelijke Maaltijd-stamppotten (niet vergeten: te bereiden vlak nadat u met drie vingers in de lucht om kwart voor zeven s ochtends wakker bent geworden. Kom op! Kom op! Of hoeft dat niet meer?) bakt deze vriendelijke meneer namelijk ook een zeer verdienstelijk stuk taart, koek of cake in zijn eigen bakshow. Uiteraard is de titel van deze show geheel in de ingetogen geest van Rudolph himself een eponiem: Rudolphs Bakery. Enfin, zeker kijken, want die man kan serieus goed bakken, en daar kunnen wij allen wat van leren!
Jammer wel, dat onze knuffelhetero vrij consequent een belangrijke zaak overslaat die toch echt in dezelfde bakgeest ontstaat en die momenteel veel meer aandacht nodig heeft en verdient: BROOD. In hoofdletters ja, opdat het duidelijk is.
Het ambacht van de bakker verdient niets dan lof. Maar dat gezegd, de moderne bakker lijkt veelal in weinig meer op haar historische voorganger. Bij mij om de hoek bijvoorbeeld, in de Amsterdamse Utrechtsestraat, zitten drie zaken die voortkomen uit dit ambacht maar er tegelijk weinig mee van doen hebben; twee zeer verdienstelijke chocolatiers die tevens zoet gevulde deegwaren verkopen en een broodjeswinkel. Het ontbreken van een simpel, maar goed gebakken brood in deze winkels is een pijnlijk toonbeeld van de teloorgang van het ambacht. In dat bijzonder jammerlijke verdwijnen sleurt zij niet alleen een brok geschiedenis mee zo oud als de mensheid, in haar kielzog verdwijnt ook de heerlijke straatgeur van vers gebakken brood. Of wij daar ooit overheen komen is nog maar de vraag.
Ik zou deze week dan ook het liefst willen uitpakken met een recept waarmee u het ambacht in huis kunt halen. Maar ik moet rustig beginnen. De Nederlandse broodcultuur staat namelijk zover van de oude traditie af dat het eenvoudig weg ondoenbaar is nog aan normaal broodmeel te komen (behalve door het te bestellen op internet of af te halen bij molens). Ik moet voor deze zondag dan ook nog volstaan met een recept waar u gewone patentbloem in kunt verwerken. Bijkomend voordeel wel, u hoeft niet te kneden, niets te laten rijzen, het moet meteen de oven in en u mag het warm opeten.
Iers Sodabrood recept van BBC-bakker met de wat flamboyante naam Paul Hollywood.
500 gram bloem, bestaande uit in ieder geval 250 gram patentbloem, maar liefst ook een deel volkoren.
1 tl zout.
1 tl bicarbonaat.
420 ml karnemelk (dit moet karnemelk zijn, omdat het zuur uit de melk de rijzende functie van het bicarbonaat in werking brengt).
Over voorverwarmen op 200 graden.
Bloem mengen met zout en bicarbonaat.
Melk toevoegen en mengen, maar zonder te kneden!
Werkblad met bloem bestuiven en deeg enigszins voorzichtig zonder te kneden tot een bal vormen.
Zachtjes de bal platdrukken, op een bakplaat plaatsen en inkerven met een diep kruis. Licht bestuiven met bloem.
Half uur bakken, of tot een goudbruine korst ontstaat.
Dit brood is het lekkerst om te eten zodra het wat is afgekoeld. Het is stevig van structuur en smaak, dus kies stevige smaken om het mee te eten.