Op 12 december staan de Brexit-verkiezingen op het programma in het Verenigd Koninkrijk en de peilingen tonen een bescheiden winst voor Labour. Na het terugtrekken van Nigel Farage en zijn Brexitparty zagen we een korte opleving voor de conservatieve partij van Boris Johsnon, die wel de grootste blijft, maar deze week begint Labour aan een opmars en lijkt Johnson's overwinning bij lange na niet zeker. Op de bovenstaande afbeelding zien we dat de Conservatieve partij van
Boris Johnson deze week 2 zetels verliest tegenover de vorige peiling en dat de Labour-partij van
Jeremy Corbyn 5 zetels extra pakt. Die zeteltjes komen natuurlijk van de Liberal Democrats, die een tenenkrommend slechte campagne aan het voeren zijn. Geheel logisch dat die kiezers nu overstappen naar Labour.
Het verlies van de conservatieven komt ten goede aan de Brexitparty van Nigel Farage, die dus op sommige plekken nog meedoet. Hoe ernstig de Conservatieven de winst van Labour vinden is echter de vraag. In heel Europa lijkt een 'conservatieve wind' te waaien en wanneer Labour wint en de Brexit in de prullenbak verdwijnt, dan kunnen de Britse conservatieven hun samenwerking met de Europese partners intensiveren.
Echter is dat laatste niet mogelijk wanneer de conservatieven winnen en 'voor het Brexit blok worden gezet'. Want als de conservatieven de Brexit-trigger overhalen met negatieve middellange termijn economische gevolgen, dan hebben 'de conservatieven het gedaan' volgens de Britse kiezer. Dat willen ze niet. Daarbij komt nog eens de interne verdeeldheid binnen Johnsons partij.
Na een eventuele conservatieve winst in december moet de partij van Johnson de Brexit-belofte waarmaken om niet in haar geloofwaardigheid te worden aangetast en moet Johnsons partij de economische gevolgen van 'haar Brexit' dragen. Dat betekent een relatief isolement van de EU en uiteindelijk
een premier Jeremy Corbyn. Mogelijk wil men liever Labour neutraliseren en verliest Johnson daarbij de Brexit, dan dat de conservatieven het land overleveren aan een meerderheid voor Labour.
En dus is men gaan rekenen in Londen en gebruikt men een beetje
game theory: "Moeten we nu wél of niet winnen? Wel of geen Brexit?" Dat zijn natuurlijk relevante vragen voor een regeringspartij. Zoals het er nu naar lijkt willen de conservatieven niet winnen en stuntelt Johnson ondertussen voort. Gezien de interne verdeeldheid betreffende Brexit binnen de conservatieve partij is een 'verlies van de conservatieven' wellicht het beste wat de partij kan overkomen.