Het Britse parlement zal zich over deze vraag moeten buigen.
Blijdschap er euforie heerst bij de voorstanders van de
Brexit, want ze hebben nipt hun zin gekregen: 52 procent was voor, en 48 was tegen. Met een opkomst van maar liefst 72 procent is dat een aardig geldige uitslag te noemen, maar volgens sommigen is dat het niet, en daarom moet het referendum nog maar eens over worden gedaan.
Dat vinden tenminste al meer dan 133.000 verbitterde Bremain-stemmers, die een
petitie hebben ondertekend op de website van de Britse regering - die er door de massale belangstelling zelfs een tijdje uit lag - om het referendum over te doen. Het opmerkelijke is dat zij hiermee in slechts enkele uren al meer dan genoeg handtekeningen hebben verzameld om een parlementair debat af te dwingen over de kwestie. Bij 10.000 ondertekeningen heeft de regering de verplicht een reactie op de
petitie te geven, en bij 100.000 om er over te debateren. Ter vergelijking: het kostte GeenPeil destijds enkele maanden om de benodigde 300.000 handtekeningen voor een Oekraïnereferendum op te halen.
Het debat komt er dus. Maar gaat het wat veranderen? Natuurlijk niet. Nee, ik had de uitslag van vannacht liever anders gezien, maar je verdient het niet ooit te winnen als je je verlies op zijn tijd niet kunt toegeven. Dit zijn nou juist van die dingen waarbij ik me het sentiment van de Brexit-stemmers goed kan voorstellen: soms gaat de eurofiele medemens simpelweg veel te laks om met onze democratische waarden. De regels van het referendum waren van te voren duidelijk, en hoe zuur het ook is, dit is de uitslag. Laten we dit hoofdstuk afsluiten en ons gaan buigen over hoe we de bezwaren die nu leven ten opzichte van de Europese Unie kunnen wegnemen, want daarmee is iedereen gebaat. Al zullen de ondertekenaars van deze wanhooppetitie geen deel meer kunnen zijn van die discussie.