Komende periode wordt het er op of er af voor de Britten. Groot-Brittannië kreeg twee jaar om de Brexit goed vorm te geven en alles uit te onderhandelen en de tijd begint te dringen. De komende periode is de douane-unie aan de beurt, wel of geen lid blijven? Als de Britten onderdeel blijven vormen van de douane-unie is de Brexit eigenlijk net zo goed als mislukt. Zolang de Britten in een douane-unie zitten met de EU, moeten ze zich houden aan de handelsverdragen die de EU heeft gesloten en kunnen ze niet op eigen houtje met de VS, India of Australië over vrijhandelsakkoorden onderhandelen. Daarnaast hebben de Britten, als niet-lid, straks ook geen zeggenschap meer over hoe die handelsverdragen eruit gaan zien. En daardoor is lid blijven van een douane-unie voor de brexit-vleugel in de Conservatieve fractie en de regering onbespreekbaar.
Toch lijkt een meerderheid van het Britse parlement voorstander te zijn van lidmaatschap. Dat zou betekenen dat ze symbolisch gezien een 'overwinning' willen boeken en zo een 'softe Brexit' bewerkstelligen. Zoals Jacob-Rees Mogg, het beroemde Britse conservatieve parlementslid al zei: ''Er is een Brexit, of geen Brexit, een soft Brexit bestaat niet.'' Gelijk heeft hij, want uiteindelijk krijg je een soort half-om-half vorm waarbij je het slechtste krijgt van twee werelden.
Er werd voor een Brexit gekozen, omdat de Britten dan weer controle zouden krijgen over hun eigen grenzen en hun grensbeleid. Ook zouden ze Britten hun eigen handelsverdragen willen afsluiten en een soort economische gemeenschap en blok willen vormen met het Britse Gemenebest, een collectief van ex-kolonies en het
Verenigd Koninkrijk.
Als het land lid blijft van de douane-unie, hebben de Britten niets meer te zeggen over handelsverdragen en over Europese regelgeving. De facto blijft het land dan lid van de Europese Unie, maar dan zonder inbreng of zeggenschap. De 'pro-soft Brexit' mensen zullen dan in hun eigen voet schieten met een lach, alsof er niets aan de hand is.
Theresa May, niet de meest sterke en standvastige premier die het Verenigd Koninkrijk ooit gehad heeft, moet dus flink haar best doen en druk zetten op alle parlementsleden in haar partij, want lid zijn van de douane-unie is géén optie.