1. Home
  2. Brandbommen, stenen en traangas! 100.000 Grieken de straat op voor protest tegen naamsverandering Macedonië!

Brandbommen, stenen en traangas! 100.000 Grieken de straat op voor protest tegen naamsverandering Macedonië!

Geen categorie20 jan 2019, 19:00
In Athene zijn vandaag demonstranten slaags geraakt met de politie. Reden voor de demonstratie is de naamswijziging van Macedonië. Wel 100.000 demonstranten gingen de straat op! Dat melden de NOS en het AD.
De gemoederen zijn al enige tijd steeds hoger op aan het lopen in Griekenland. Een aanzienlijk deel van de bevolking vindt dat Macedonië in de toekomst 'Noord-Macedonië' moet gaan heten, omdat een regio in Griekenland al Macedonië heet.
U zult wel denken, 'waar gáát dit over?!' Stelt u die vraag maar aan de meer dan 100.000 mensen die ervoor de straat opgingen en met stenen, verf en brandbommen de boel onveilig liepen te maken. De NOS rapporteert dat de Griekse politie het aantal demonstranten schatte op 60.000, waar de organisatoren van zeiden dat ze hoopten het tienvoudige op de been te krijgen. Het AD spreekt echter van 100.000 man en meent zelfs dat de Griekse media dit aantal nog hoger inschat.
Ook is de demonstratie totaal niet onder één politieke kleur te bevangen. Zowel linkse als rechtse extremisten probeerden het parlement te bestormen. Premier Tsipras overleefde maar net een motie van wantrouwen, waardoor hij een akkoord omtrent te naamswijziging kon ratificeren.
Ruzie om de naam is al dertig jaar aan de gang, sinds de onafhankelijkheid van het land dat zich toen Republiek van Macedonië heeft genoemd. Volgens de Grieken hebben zij een historisch recht om de naam Macedonië te gebruiken en is wat zich Republiek van Macedonië noemt, een Slavisch volk dat zich zo'n 1000 jaar geleden in het land heeft gevestigd.
Er zou dus geen enkele relatie met de Griekse cultuur zijn, ondanks dat de republiek Griekse symbolen van de Griekse historie gebruikt. De angst van de demonstranten is dat de republiek ooit aanspraak zal proberen te maken op de Noord-Griekse provincie Macedonië, wat dan tot hun territorium zou behoren.
Als dat allemaal echt zo is, kan ik mij er best wat bij voorstellen dat men zo heftig reageert. Het gaat dan namelijk om identiteit en culturele toe-eigening van een totaal ander volk. Nu is dit natuurlijk moeilijk te bevatten voor de kosmopolieten van vandaag, maar die zullen de plank toch weer misslaan door de redenen voor de onrust te zoeken in 'sociaal-economische factoren' als werkloosheid, de nasleep van de crisis en algehele onvrede onder de bevolking. Één ding is zeker, de Griekse regering krijgt nog heel wat te verduren de komende tijd!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten