We zitten momenteel in het zoveelste hoofdstuk van de stikstofcrisis. Woensdag werden de stikstofmaatregelen van het kabinet gepresenteerd. De hoge heren waren op z'n zachtst gezegd optimistisch. Er werd zelfs gesproken over een 'doorbraak'. Verder werd er verkondigd dat de ambitie van 75.000 nieuwbouwwoningen voor volgend jaar gehaald kon worden. Het kabinet krijgt echter de zoveelste tik op de neus uitgedeeld.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft namelijk een doorrekening gemaakt, waaruit blijkt dat er nog steeds te weinig ruimte is om voldoende woningen te bouwen in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. En laten dit nu net de provincies zijn waar de nood het hoogst is.
"Door de inperking van de maximumsnelheid kunnen provincies als Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Drenthe meer huizen bouwen dan ze voor 2020 hebben gepland. Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht krijgen met de nu aangekondigde maatregelen juist te weinig stikstofruimte voor de bestaande nieuwbouwplannen. Dat zijn precies de provincies waar de vraag naar woningen het grootst is."
Volgens de Volkskrant is het uitkopen van boeren een oplossing om meer ruimte te creëren. Maar ook op dit punt heerst nog veel onduidelijkheid. Minister Carola Schouten moet dus eerst maar eens wat plannen gaan presenteren, voordat hier definitieve beslissingen over genomen kunnen worden.
"Provincies als Noord-Holland en Utrecht kunnen eventueel ruimte creëren door boeren uit te kopen, maar het is nog steeds niet duidelijk hoe dat moet gebeuren. In december hoopt minister van Landbouw Carola Schouten daarvoor een plan te presenteren. Daarna gaat het waarschijnlijk zeker nog tot 2021 duren voordat de eerste boer zijn stallen sluit."
Er lijkt maar geen einde te komen aan deze soap. Dit hoofdpijndossier begint zo langzamerhand op een ware rollercoaster te lijken. Ben benieuwd wanneer we eindelijk bij het laatste hoofdstuk zullen aanbelanden.