Bevrijd 5 mei - Hak de knoop door over Bevrijdingsdag

Geen categorie05 mei 2014, 11:53

In 2005, een jaar waarin Bevrijdingsdag voor 'iedereen' een vrije dag zou opleveren, viel Hemelvaartsdag op... 5 mei. En toen hadden we al vrij. Bizar toeval, of de hand van Bernard Wientjes?

Het goede antwoord is natuurlijk: het eerste. Wel had iedere werkgever deze samenloop jaren van te voren kunnen zien aankomen. We weten immers tot in de verre toekomst de data waarop Paaszondag valt, en Hemelvaartsdag is veertig dagen later, dus altijd op een donderdag. Hoe dan ook, Jezus ging naar de hemel en Wientjes c.s. kregen een geschenk uit de hemel.

De werkgevers zijn sinds jaar en dag tegen de vijfde mei als nationale feestdag met dezelfde positie als Nieuwjaarsdag, Koningsdag of Hemelvaartsdag. Pas volgend jaar is het weer zover: op dinsdag 5 mei 2015 zijn we vrij. (Koningsdag 27 april 2015 valt op maandag, en Hemelvaartsdag 2015 op 14 mei.) Niet alleen zou het bedrijfsleven een extra vrije dag niet kunnen betalen, ook de verrommeling van een of meer weken midden in het voorjaar zou funest zijn voor de orde en regelmaat in de economische productie. Immers, op Koninginnedag (30 april) was 'iedereen' ook al vrij op hun kosten, en Bevrijdingsdag is maar een paar dagen later. Afgezien van het feit dat Hemelvaartdag exact óp 5 mei kan vallen (wat overigens in 2016 alweer het geval zal zijn), valt deze dag in ieder geval vaak genoeg heel dicht in de buurt van Bevrijdingsdag, en dat zou de versnippering alleen maar nog maar erger maken.

Het is altijd goed om naar de werkgeverslobby te luisteren, maar niet altijd alle klaagzangen even serieus te nemen. Ik vraag me werkelijk af of er geen grotere rampen zijn die het bedrijfsleven in onze dagen hebben getroffen, zoals een verhoging van accijnzen en BTW. Het besluit om 5 mei slechts eens in de vijf jaar te vieren met een vrije dag voor iedere werknemer, en de status van Bevrijdingsdag in andere jaren over te laten aan het krachtenspel tussen bazen en bonden, maakt een labbekakkerige indruk. Ook aan buitenlanders is deze polderfolklore nauwelijks uit te leggen. Dit is nu typisch een thema waarop de overheid nu juist wél met de vlakke hand op tafel moet slaan. Stop het gemiezer, en geef 5 mei de status van volwaardige nationale feestdag, ieder jaar. Dat zal ook de invulling van de dag ten goede komen.

Werkelijk, als het erop aankomt kan voor dit doel Hemelvaartsdag worden prijsgegeven. Als burger van Nederland en met een conservatieve, eurosceptische visie op Nederland hecht ik meer aan Bevrijdingsdag als nationale feestdag dan aan Hemelvaartsdag. Natuurlijk, Hemelvaartsdag is belangrijk als christelijke feest- en gedenkdag. Maar dat belang staat of valt niet met een vrije dag. In mijn directe omgeving is een vrij pinksterweekeinde, met liefst ook pinkstervrijdag vrij, al dan niet voor eigen rekening, belangrijker. Met Pinksteren wordt namelijk Opwekking gehouden, een van de grootste christelijke conferenties van Europa. Aan Hemelvaartsdag wordt verder amper concrete invulling gegeven. Voor Opwekking-bezoekers en andere mensen die met Pinksteren op stap gaan, zijn Hemelvaartdag en de vrijdag erna soms alleen maar nadelig voor het vakantiesaldo en lastig - ook voor hun werkgever. Op Hemelvaartsdag kan een eventuele kerkgang 's avonds plaatsvinden, net als op Goede Vrijdag, met Oudjaar en op Hervormingsdag (31 oktober).

De christelijke wereld is groter dan de beweging rond Opwekking, hoewel deze een relatief zeer grote is. Ik ben benieuwd hoe een voorstel om Hemelvaartsdag niet langer als officiële feestdag te beschouwen, in christelijke kring zou vallen. Dat wil zeggen, aan de basis. De Raad van Kerken heeft jaren geleden al 'njet' gezegd. Maar wat is de Raad van Kerken?

Het is jammer dat, mede door de opstelling van VNO-NCW en de Raad van Kerken, 5 mei er nog steeds een beetje bij hangt. Doordat ambtenaren en personeel in de culturele sector wel vrij zijn op 5 mei, wordt het imago van Bevrijdigingsdag als multiculti elitefeestje, met een vooral links-culturele invulling, alleen maar versterkt. Een volksere invulling, zoals op Koningsdag, is er niet.

UPDATE: @Ronny Naftaniel twittert:

Nu Koningsdag eerder valt en aan revisie toe is, is het tijd om in eer te herstellen. Vrijheid vieren we met een vrije dag!

En daar heb ik verder weinig aan toe te voegen, behalve dit: Dit stukje heb ik geschreven voordat ik las over de actie 5 Mei Altijd Vrij, die - naar ik begreep - is ondersteund door Frits Barend in een uitzending van WNL. Zo komt alles weer mooi samen.

 

 

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten