Vrij of onvrij, de status van de bestuurder van de Islamistische Universiteit Rotterdam is niet altijd even duidelijk. Het is interessant dat de belastingdienst nog steeds onderzoek doet naar de zaak, zeker gezien het feit dat de particulieren die aftrekfraude pleegden ondertussen de sjaak zijn. Daar komt de Islamistische Universiteit Rotterdam nog goed mee weg. De belastingdienst vertrouwde de zaak in ieder geval voor geen cent toen zij besloot onderzoek te doen naar fraude. De onderzoekers van de ambtenarij stuurden 1200 brieven naar de particulieren. Deze particulieren kregen via de Rotterdamse stichting kwitanties waarop bedragen waren vermeld die niet juist waren, aldus het AD. Tegelijkertijd werden deze kwitanties wel meegenomen in de aangiften en aanvragen voor toeslagen. Oef. De terugvorderingen van de dienst lopen uiteen van zo'n €1000 tot €7000. Een pittig bedrag dat alsnog naar Apeldoorn (of Groningen?) gaat. Maar niet alleen de vorderingen op de inkomens en boetes zijn fors. Ook moeten er toeslagen worden terugbetaald. "Een ingrijpend bedrag" volgens advocaat Temeltasch die groep particulieren vertegenwoordigt.
In tegenstelling tot de particulieren komt de Islamistische Universiteit van Rotterdam er dus goed mee weg. Deze instelling biedt overigens ook een imamopleiding voor studenten. Via deze route kan er meer over de islam worden gesproken in Nederland. Leuk!? Het verhaal gaat echter dat er financiële wanorde heerst bij de instelling en dat studenten worden misleid. Wellicht dat deze studenten in gesprek kunnen gaan met de studentenvakbonden genaamd
LSvb en
ISO of een andere organisatie die zich inzet voor jongeren in het onderwijs. Daarnaast kunnen ze de problematiek ongetwijfeld ook behandelen binnen de medezeggenschap van de Islamistische Universiteit, tenminste als de universiteit deze heeft.