Misbruikte de prins zijn positie om de man van zijn kleindochter onder druk te zetten?
Zoals Herman eerder vandaag
al berichtte op de Nieuwshoek heeft premier Rutte toegegeven dat prins Bernhard in november 2000 een onderzoek gelastte naar Edwin de Roy van Zuydewijn, toen de man van zijn kleindochter prinses Margarita. De Tweede Kamer wil vandaag weten hoe dit heeft kunnen gebeuren: kan een prins de BVD of de AIVD zomaar opdrachten geven?
De officiële uitleg is dat hij dat inderdaad kon omdat hij zelf beveiligd werd. Daarom had hij geen toestemming nodig van de toenmalige minister. Zelden heb ik zo'n frappant verhaal gehoord: een ieder die beveiligd wordt kan de AIVD opdrachten geven? En wat is er eigenlijk gebeurd met de ministeriële verantwoordelijkheid?
Deze affaire wordt met de dag vreemder. Prins Bernhard was blijkbaar niet gebonden door enige wet of voorschrift, de BVD/AIVD kan zomaar onderzoeken verrichten als iemand dat vriendelijk vraagt, en de premier lijkt dat wel best te vinden.
Hoewel Rutte er prima mee kan leven denkt de advocaat van De Roy van Zuydewijn daar
net een beetje anders over. En terecht natuurlijk:
Als prins Bernhard opdracht heeft gegeven om onderzoek te laten doen naar Edwin de Roy van Zuydewijn, moet de toenmalige koningin Beatrix daar van hebben geweten. Dat zegt de advocaat van De Roy van Zuydewijn, Gabriël Meijers, in een eerste reactie tegen het ANP. "Bernhard zal dit niet hebben gedaan zonder dat zijn dochter daarvan afwist. Dit kan nooit buiten de koningin om gegaan zijn. Zij moet dit hebben geweten en gedoogd. En dan wordt het heikel, aldus Meijers.
Net als Meijers kan ik me nauwelijks voorstellen dat Trix hier niets van afwist. Net als haar vader was (en is) zij iemand die zich maar wat graag machtig voelt... en vervolgens ook iets met die macht doet. Wat heb je immers aan macht als je er nooit gebruik van maakt?
Meijers wil graag achterhalen wat de koningin wist. Daarvoor zijn getuigenverklaringen nodig - die kunnen geleverd worden in een civiele procedure. Of die er komt is vooralsnog niet helder; de Roy van Zuydewijn en zijn advocaat willen ongetwijfeld eerst zien wat de gevolgen van deze nieuwsberichten zijn. Misschien dat de koninklijke familie opeens toch akkoord gaat met een schadevergoeding zodat de rechtszaken van de oud-schoon(klein)zoon worden beëindigd.
Voor Meijers' cliënt zou dat natuurlijk geweldig zijn, maar het valt voor de belastingbetaler te hopen dat het daar niet bij blijft. Deze controverse begint namelijk een waar koninklijk schandaal te worden. Er moet worden uitgezocht wie wat wist en wie wat deed. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Wie is er verantwoordelijk voor? En, oh ja, hoe kunnen we voorkomen dat dit vaker gebeurt?
Om die laatste vraag meteen te beantwoorden: door de monarchie af te schaffen. Zolang de Oranjes macht en invloed hebben zullen ze die aanwenden om hun eigen belangen veilig te stellen. Zo zijn ze dat namelijk gewend. Dat haal je er nooit meer uit - zeker niet in een systeem waarin niet zij, maar ministers verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden.