Mijn oog viel vanochtend op een voor mij verontrustend bericht in The Guardian. Het gaat over biljoenen en zelfs triljoenen die door mensen verkregen zijn door middel van belastingtrucjes en daarna verstopt zijn in het buitenland. Banken helpen de rijken graag om hun geld veilig weg te zetten in zogenaamde belastingparadijzen zodat de fiscus er niet meer aan kan komen. Populaire belastingparadijzen zijn nog altijd Zwitserland en de Britse Caymaneilanden. Zo weet bijvoorbeeld presidentskandidaat Mitt Romney ook zijn weg te vinden naar de Caymaneilanden. Hij heeft er een appeltje voor de dorst geparkeerd van 30 miljoen.
Feit is dat dit soort kapitaal, en het gaat hier niet meer om een paar miljoentjes, gebruikt had kunnen worden voor verdere ontwikkeling van het land waar het vandaan komt. Dit is dus een van de vele manieren die aantoont dat de elite zichzelf verrijkt en de kloof tussen arm en rijk op deze manier in stand wordt gehouden. Na de crisis van 2008 zijn er internationaal stappen ondernomen om deze belastingparadijzen aan te pakken waar dit soort bedragen worden geparkeerd, maar nog steeds weigeren sommigen landen en instanties om individuele gegevens van hun klanten bekend te maken. Maar bankgeheim is en blijft een moeilijk onderwerp. De G20 hebben in 2009 een overeenkomst gesloten met 30 lidstaten, dit ten behoeve van het uitwisselen van belastingtechnische informatie. Zo blijven er voor de elite dus nog voldoende en veilige plaatsen over op de wereld om het geld te laten groeien of te parkeren.
Als we het kaartje bekijken wat The Guardian erbij heeft gedaan van de gelduitstroom zien we dat de uitstroom uit West-Europa niet aan de orde is. Lijkt mij trouwens een sterk verhaal dat het hier niet aan de orde zou zijn lettend op het geld wat tegenwoordig door de banken wordt rondgepompt om zo de knoflooklanden te helpen. Wel staat Hongarije op de kaart. Zou dat een van de redenen zijn geweest voor de EU om Hongarije in 2004 toe te laten als lidstaat?
Als we dan nagaan dat het ongeveer 30 biljoen dollar per jaar zou kosten om de wereld te verlossen van honger, simpelweg door deze triljoenen wereldwijd te investeren in landbouw. Dan krab ik mijzelf toch wel even achter mijn oren. Zulke gedachten zijn puur sciencefiction. Met een klap zou het begrip honger uit de wereld worden geholpen. De crisis in Amerika en Europa zouden net zo eenvoudig opgelost kunnen worden. De middelen zouden er zijn om veel problemen op te lossen, de oorzaak niet, namelijk: de mens.
Nu ben ik volgens velen altijd die kritische, zelfs pessimistische conservatieve doemdenker die beweerd dat mensen van nature slecht zijn. Maar je hebt slechte mensen en je hebt minder slechte mensen. Ik hoop dan ook dat ik bij de laatst genoemde hoor. Maar gelukkig laat dit artikel in The Guardian weer eens mijn gelijk zien. Of zijn de personen waar het over gaat niet per definitie slecht maar simpelweg slim?
Kijk ook eens op mijn website: http://www.maxmicha.nl en mijn blog: http://maxmicha.blogspot.com.