Ouderen in steden waar ze op dit moment nog gratis met het Openbaar Vervoer kunnen reizen moeten er ernstig rekening mee houden dat daar binnenkort een einde aan komt. En dat alles met dank aan de fiscus. De
belastingdienst heeft namelijk besloten dat gemeenten die deze dienst gratis en voor niets aanbieden aan bejaarden daar voortaan
btw over moeten betalen. Dit betekent dat de kosten van die gemeenten opeens enorm zullen oplopen. Kijk maar wat
er nu in Capelle aan den IJssel gebeurt:
Er bestaat een compensatieregeling, maar die is volgens de fiscus niet bedoeld voor een dienst als het gratis openbaar vervoer. Onlangs keurde de fiscus om die reden een door Capelle ingediende aftrekpost af. De buurgemeente van Rotterdam is daarmee de eerste die met de nieuwe 'harde lijn' van de Belastingdienst is geconfronteerd.
De consequenties zijn enorm, zegt de Capelse VVD-fractievoorzitter Nico van Veen. ,,Het college meldt dat dit tot een naheffing van 750.000 euro kan leiden. De gemeente betaalt nu jaarlijks 550.000 euro aan de RET voor het gratis vervoer van 8500 oudere Capellenaren. Als we belasting moeten gaan betalen, komt daar jaarlijks een paar ton bovenop. Dat zou het einde van de regeling betekenen. Dat kan Capelle aan den IJssel niet betalen.''
Hetzelfde geldt voor een andere, grotere gemeente:
Rotterdam. Deze stad krijgt mogelijk een naheffing van enkele
miljoenen euro's: een bedrag dat de gemeente helemaal niet kan opbrengen. Niet alleen dit jaar niet, maar ook de komende jaren niet. Bestuurslid Elly Smits van de Rotterdamse Ouderenbond zegt dan ook terecht dat de impact van dit besluit van de belastingdienst gigantisch kan zijn:
"Leefbaar Rotterdam en de PvdA hebben zich in Rotterdam hard gemaakt voor deze regeling. Ik vrees echter dat deze stopt als de kosten door de btw de pan uit rijzen. Dat zou een ramp zijn. Veel ouderen hebben slechts AOW, soms aangevuld met een klein pensioentje. Voor hen dreigt het isolement. Zij hebben echt het geld niet om op eigen kosten op reis te gaan."
Capelle heeft zal bezwaar aantekenen tegen het besluit. Als de gemeente deze rechtszaak verliest is het binnenkort gedaan met de huidige regeling, wat betekent dat veel ouderen nog meer in een isolement zullen raken dan nu het geval mogelijk al is.
Met andere woorden, de belastingdienst -- en alleen de belastingdienst -- is bezig om ouderen (en gemeenten) kapot te maken. Het beslist op eigen gezag dat een bepaalde dienst bestraft moet worden, en klaar: bejaarden en gemeenten zitten met de gevolgen. Gevolgen die bijzonder serieuze consequenties voor hen kunnen hebben.