Beelden: Libertariër Ron Paul waarschuwt voor economische depressie ernstiger dan 1929!

Geen categorie24 dec 2018, 12:00
Iedereen die de Amerikaanse politiek volgt kent natuurlijk legende Ron Paul. De 83-jarige Amerikaan geniet bij veel mensen respect vanwege zijn standpunten, maar kan ook op stevige kritieken rekenen. Het is niet iemand die je zou zien als de 'gemiddelde Amerikaan' en zeker niet een standaard politicus. Nu komt Texaan met de waarschuwing dat de komende economische crisis nog heviger zal zijn als de depressie van 1929. Waarom? Omdat het monetaire stelsel inherent instabiel is, misbruikt wordt door politici en ook de binding met de reële economie verloren heeft. Volgens Paul is ook de handelsoorlog met China negatief voor de wereldeconomie. Hij uit dan ook kritiek op het beleid van Trump, die China openlijk uitdaagt met economische sancties.
Paul legt de vinger op de zere plek tijdens zijn interview met Larry King. Zo ziet de voormalige presidentskandidaat een verband tussen de voortdurende roep om overheidsinterventie om problemen op te lossen. Volgens hem is het op lange termijn nadelig om voortdurend op de overheid te vertrouwen. Mensen verliezen verantwoordelijkheidsgevoel en vrijheid want bureaucraten maken duizenden wetten en regels waar individuen naar moeten luisteren. Een van de voorbeelden van onvrijheid is de beperkingen inzake medische zorg, zo stelt Paul: 'Je hebt geen enkele vrijheid in het maken van keuzes inzake medische zorg. Er zijn zoveel verplichten en het is enorm duur'. Tja complete zekerheid kost gewoon veel geld.
De wens voor overheidsinterventie heeft ook geleid tot een uitbreiding van de bevoegdheden van de staat in de economie en dat is volgens Paul ook geen succes. Daarom waarschuwt hij voor een recessie erger dan 1929. De reden? De gemaakt fouten in het verleden, die nooit zijn opgelost, maar in stand gehouden. Daarnaast is de staatsschuld van de VS kolossaal en lijkt de Federal Reserve niet eens meer in staat (!) om renteramingen op de lange termijn te doen vanwege de directe impact op de aandelenmarkt. Kritiek op de centrale bank heeft Paul, net als Trump overigens, dan ook. Volgens hem is het geldsysteem sinds het ontstaan van de Federal Reserve 'out of control'.
Paul stelt dat de Fed door haar besluiten de natuurlijke marktrente verstoort. Banken kunnen voor een discount rate goedkoop geld lenen, maar of dit de vastgestelde rente ook de daadwerkelijke prijs is voor kapitaal weten we niet. De Fed weet het ook niet. Het is eigenlijk gokken en hopen dat het goed gaat. Daardoor kunnen onverwachte neveneffecten ontstaan en Paul verwacht dat de negatieve effecten binnenkort zichtbaar worden. Hij voorspelt dan ook een flinke economische recessie zodra het systeem is uitgespeeld. En uitgespeeld lijken de ECB en de Fed dan ook.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten