ISIS vecht op heel veel fronten. Je weet niet waar je kijken moet. Bagdad is een stad die we in de gaten moeten houden. De Islamitische Staat kan deze stad pijn doen.
Je zou het soms bijna vergeten, maar de strijd van ISIS is in Irak vooral een strijd van soennieten versus sjiieten. De Islamitische Staat is soennitisch en heeft de gebieden in Irak waar vooral soennieten wonen bijna allemaal in handen. De gebieden waar sjiieten wonen zijn voor ISIS een stuk moeilijker om te veroveren omdat daar veel sjiitische milities meevechten aan de zijde van het Iraakse leger.
Daarnaast zal het voor ISIS een heidens karwei worden om sjiitische gebieden te controleren. ISIS heeft al moeite met sommige soennitische stammen in haar gebied en dat zijn peulenschilletjes in vergelijk met sjiitische stammen, dat begrijpt u. Velen dachten en denken dan ook dat ISIS Bagdad waarschijnlijk niet aan gaat vallen. Te riskant.
Strategisch
De vraag is of dat klopt. ISIS heeft in de eerste plaats honger. Het wil land, het wil macht, het wil aanzien. Bagdad veroveren is dan natuurlijk goud. Daarnaast heeft ISIS een strategisch belang. Als het de druk op Bagdad opvoert, zal het Iraakse leger gedwongen zijn om manschappen uit 'de provincie' naar Bagdad te roepen. De Islamitische Staat kan dan elders in Irak haar territorium uitbreiden.
ISIS lijkt dat te begrijpen en de strijd om Bagdad is dan ook al begonnen. Voorzichtig, dat wel. De afgelopen weken hebben de terroristen de hoofdstad van Irak bijna dagelijks geteisterd met bomaanslagen. Vooral sjiitische milities zijn favoriet. Daarnaast probeert ISIS Bagdad te omsingelen. Men probeert de stad af te sluiten van de buitenwereld. Dorpen en wegen moeten worden veroverd. Aanslagen zullen worden opgevoerd en op die manier wil ISIS de komende maanden paniek zaaien.
Tunnels
De stad veroveren en controleren zal de komende maanden waarschijnlijk te hoog gegrepen zijn. Bagdad pijn doen, dat is voorlopig de tactiek van ISIS. De Islamitische Staat kan daarbij gebruik maken van een tunnelstelsel. Het Reformatorisch Dagblad had gisteren op haar voorpagina een interessant artikel over deze tunnels van Saddam. Dit artikel is helaas op internet niet gratis te lezen.
De kern van dit zogeheten gordelplan vormen de tunnels. Dat doet denken aan de strategie van Hamas in de Gazastrook, maar in Bagdad zijn de onderaardse gangen al veel ouder. In de jaren 90 liet Saddam Hussein een uitgebreid netwerk van gangen rond de hoofdstad bouwen. Hij wilde zodoende de Iraakse wapens en troepenbewegingen aan het spiedende oog van Amerikaanse satellieten onttrekken. Het is bekend dat IS samenwerkt met officieren uit het voormalige leger van Saddam Hussein. Een aantal van hen was betrokken bij de aanleg van dit gangenstelsel. De tunnels lopen westwaarts naar de provincie Hilla, ten zuiden van Bagdad. Het is een plattelandsgebied vol moerassen. De Amerikanen gaven het de naam de driehoek des doods.
Samarra
Bagdad gaat zware maanden tegemoet. Onderwijl richt ISIS haar peilen op andere steden in Irak. Wat dacht u bijvoorbeeld van Samarra? Deze stad ligt ten zuiden van de stad Tikrit, dat al in handen is van het kalifaat. Voor sjiieten herbergt deze stad belangrijke heiligdommen. Als ISIS de stad in de toekomst verovert, gaan deze heiligdommen een behoorlijk kopje kleiner worden gemaakt, dat kan ik u verzekeren.
Iets verder van de route liggen de, voor sjiieten, heilige steden Najaf en Karbela. Als ISIS Bagdad kan omsingelen, ligt de weg naar het zuiden van Irak open. Aanvallen op deze steden zijn dan mogelijk. Dat zal de verhoudingen tussen sjiieten en soennieten geen goed doen.
Deze oorlog in het Midden-Oosten is nog maar net begonnen. We zijn er nog niet. Nog lang niet.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.