Oudere generaties vreten Nederland he-le-maal leeg en leggen de rekening neer bij de nog niet geborenen. Niet alleen gaan de babyboomers in welgestelde kringen drie keer per jaar naar de zon met het vliegtuig, maar ze genieten ook van royale 'sociale' voorzieningen voor de oude dag. Dat de AOW-leeftijd iets is verhoogd onder de kabinetten van Rutte doet sommigen nu al schreeuwen, maar dat van volgende generaties wordt verwacht tot hun tachtigste levensjaar te werken moet normaal gevonden worden.
Volgens De Telegraaf, die onderzoek liet doen door PwC, zouden kinderen die nu worden geboren moeten doorwerken tot hun 80e levensjaar en gaat men er gemakshalve van uit dat ze 100 jaar oud (!) worden. Nou, lekker dan. Heel 'sociaal' allemaal. Dit is wat je krijgt als je piramidespelletjes zoals de AOW door de staat laat beheren terwijl politici verkondigen dat het systeem 'sociaal' zou zijn. Nou, niet dus. Wel sociaal voor degenen die vroeg instapten bij het piramidespel, maar niet zo sociaal voor de baby's anno 2018.
Is het dan nog wel een 'sociaal' systeem?
Toen de AOW door Drees werd ingevoerd waren er voldoende baby's om als onderpand voor de toekomst te gelden. Het ging zeer voorspoedig. En toen stopten de Nederlanders na de hedonistische '68 revolutie ineens met het krijgen van kinderen. 'Dat mogen anderen opknappen' dachten ze toen in de jaren '80 en '90. En inderdaad: sindsdien zijn honderdduizenden migranten naar Nederland gekomen om de huidige bevolking te vervangen. Door mensen die wel gemeenschapszin kennen, tradities belangrijk vinden en gezinnen stichten. Ja, dat zijn de positieve kanten.
Maar de zucht naar welvaart, luxe en vooral 'recht op alles' hield maar niet op.
Nee, toen Rutte de minimumleeftijd van de AOW verhoogde stond het land in brand. Onder aanvoering van de SP en de FNV ging men de straten op: '65 blijft 65!' riepen de mensen in koor. Niet wetende dat de subsidies die zij ontvangen moeten worden opgehoest door een groep jongeren die véél te klein is omdat ze zelf te lui waren fatsoenlijke gezinnen te stichten. Kinderen van andere mensen, die wel de moeite namen tot gezinsvorming, moeten het maar weer ophoesten.
Dat een volgende generatie pas op hun tachtigste kan genieten van de AOW maakt ze blijkbaar niet uit, ach 'na mij de zondvloed'. Het is tekenend voor het verlies van gemeenschapsgevoel in Nederland, waarbij iedereen zichzelf subsidies, uitkeringen en bonussen toeschuift. Denken aan de volgende generatie? Nee, dat is iets vóór de volgende generatie. En precies die denkwijze hebben de jongeren van nu dan ook geërfd van hun ouders. De millennial generatie is nog meer 'entitled' dan hun ouders.
Tja, vroeg geleerd, oud gedaan.