De impasse is compleet.
Nou jongens, het gaat echt héél goed daar in Den Haag. Er zijn nog maar drie opties over wat een mogelijke nieuwe coalitie betreft: met de
ChristenUnie, de
PvdA of de
SP.
De SP wil niet met de
VVD regeren, dus dat is al meteen einde oefening. Dan heb je de ChristenUnie nog. Normaal gesproken een prima partner voor de 'romppartijen' VVD-CDA-D66, maar daar denkt die laatste dan weer anders over. Ook die optie is dus niet mogelijk.
Daarom houden we alleen nog de PvdA over. En raad eens wat
Lodewijk Asscher de leden van zijn partij vanmorgen mailde? Jawel:
We stonden er toen het slecht ging met het land en toen het moeilijk was. Met een coalitiepartner die mijlenver bij ons vandaan staat. Maar de uitslag is er niet voor niets: daarom is de PvdA-fractie niet beschikbaar om aan te schuiven bij "het motorblok".
Vervolgens schrijft Asscher dat als de onderhandelingen met
GroenLinks spaak liepen vanwege de opvang van vluchtelingen, dat ditzelfde zal gebeuren met de PvdA. Die partij is op dat vlak namelijk net zo links als de hobbyclub van
Jesse Klaver:
In het debat werd gesproken over “een principiële ondergrens” die zou zijn bereikt. Als het inderdaad gaat om voorstellen in strijd met de mensenrechten kan de PvdA sowieso nooit aanschuiven. Iedere partij die nu aanschuift bij het motorblok weet dat zij door deze 'principiële ondergrens' heen moet. Een weinig aanlokkelijk perspectief.
En dan is Asscher er nog niet:
Daarbij komt dat de inhoudelijke verschillen tussen ons verkiezingsprogramma en de verkiezingsprogramma's van het motorblok VVD, CDA en D66 levensgroot zijn. Naast migratie, inkomensverdeling en klimaat - de punten die ook met GroenLinks lastig lagen - zie ik grote verschillen op het gebied van de zorg (eigen risico, marktwerking), sociale woningbouw en betaalbare huren. Ook op de arbeidsmarkt staan we lijnrecht tegenover elkaar. Wij willen vast werk en meer zekerheden voor alle werkenden, terwijl VVD, CDA en D66 het ontslagrecht willen versoepelen.
Tenslotte concludeert hij:
Als je dan nog een gelijkwaardige verhouding in zetelaantal hebt, zoals in 2012 tussen PvdA en VVD met 38 om 41, zijn alsnog resultaten mogelijk. De verhoudingen zijn nu echter 9 tegenover 71 zetels. Het is een illusie dat we in deze samenstelling meer zouden kunnen bereiken.
Daarom zit er wat hem betreft maar één ding op: er moet gewoon nóg een keer onderhandeld worden tussen VVD,
CDA,
D66 en GroenLinks. Asscher betwijfelt namelijk dat die partijen er daadwerkelijk
alles aan gedaan hebben om er samen uit te komen.
Natuurlijk weet hij net zo goed als jij en ik dat die coalitie er niet komt; de onderlinge verschillen zijn te groot. Hij roept alleen maar dat ze het nog maar een keer moeten proberen omdat hij hoopt dat hij dan de schuld niet krijgt van een mislukte formatie... die mogelijk uitmondt in a) een minderheidskabinet of b) nieuwe verkiezingen.
Als je zo naar de stand van zaken kijkt is de kans groot dat het 't eerste wordt (een minderheidskabinet). Hoewel dat misschien begrijpelijk is, is het natuurlijk niet de beste oplossing. Nee, vraag de kiezer gewoon nogmaals om zijn mening. We hebben het op 15 maart geprobeerd. De uitslag was niet handig. Oké, dan gaan we nog een keer naar het stemhokje. Is de uitslag anders, waardoor er andere mogelijkheden op tafel komen, soit: lekker onderhandelen. Is dat niet zo dan kan er nog altijd op dát moment gekozen worden voor een minderheidskabinet, wat immers toch wat minder stabiel is dan een meerderheidskabinet.
Overigens bewijst deze chaos het gelijk van Thierry Baudet natuurlijk. De FVD-leider pleit al maanden voor een
zakenkabinet dat dan steeds op zoek moet naar wisselende meerderheden. Dat zou veruit de beste optie zijn. Helaas wil de rest van Den Haag daar niet aan.