Typisch: AOW'ers volgend jaar +8%, maar studenten kunnen slechts +1,8% LENEN en verliezen op inflatie

Geen categorie20 okt 2019, 9:00
Het kabinet Rutte 3 blijft opmerkelijke keuzes maken waardoor de ene groep er veel op vooruit gaat, zoals de AOW'ers volgend jaar -die zonder tegenprestaties hun leven lang een uitkering ontvangen. Zij krijgen volgens berekeningen van diverse banken volgend jaar ruim 8% extra in vergelijking met een jaar eerder. Dat staat in schril contrast met de +1,8% van studenten, waarmee zij geld verliezen op de inflatie.
Die 8% extra voor AOW'ers is voldoende om de sterk stijgende kosten van levensonderhoud te financieren, maar studenten lopen al jaren achter de inflatie aan. Zij krijgen iets meer in 2020, maar slechts 1,8%, niet als uitkering, maar als lening. Dat lage bedrag is voor studenten natuurlijk bij lange na niet voldoende om de inflatie van voedsel, huur en zorgkosten bij te houden. Ze ontvangen in de vorm van een lening zelfs een lager maandbedrag dan iemand met een uitkering. Met de studieleningen lopen ze zelf schulden op, en financieren ze indirect de ambtenaren die werken in het onderwijsveld.
Kortom: de politiek wil jongeren dwingen tot werken, zodat zij nog langer over hun studie doen. Hierdoor neemt de studieschuld verder toe. Dit patroon is ook te zien bij internationale studenten die ook geld ontvangen van de Nederlandse overheid, maar alleen als zij een minimum aantal uren per maand werken. Dat doen ze dan vaak in de 'lage sectoren' zoals horeca of pizzabezorging.
Maar dit is hoe men in Nederland omgaat met haar jongeren: Jeugdzorg loopt vol, kinderen zijn verplicht zich in klaslokalen te bevinden en kunnen zich door jeugdlonen nauwelijks voorbereiden op hun studie. En als ze studeren, dan lenen ze. Dat laatste is niet per se een probleem, maar wat wel een probleem is, is de lage jaarlijkse stijging van het maximale leenbedrag.
Want je kunt studenten een aantal jaren 1,8% extra geven, maar dat is natuurlijk niet genoeg om de inflatie van de voedselprijzen bij te houden. Die is toch zo'n 3-5,5% per jaar. En toch is voedsel één van de grote categorieën waaraan studenten hun stufi besteden. Wat er dan overblijft van het maandelijkse DUO-leenbedrag is mooi meegenomen, maar in de meeste gevallen moeten studenten werken om überhaupt hun hoofd boven water te houden. Daardoor vertraagt hun studie verder en lenen zij ook langer het maximale leenbedrag.
In vergelijking met de AOW'ers -die ruim 50 jaar de tijd hebben zich voor te bereiden op een (vrijwillig) pensioen- komen de Nederlandse jongeren er bekaaid van af. Zij hebben niet 50 jaar de tijd gehad om zich voor te bereiden op hun studie, zoals AOW'ers wel de tijd hebben zich voor te bereiden. En als ze dan studeren dan worden ze niet gecompenseerd voor de inflatie. Hoe kan dat toch?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten