Maar liefst acht fractievoorzitters doen anoniem hun beklag over Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg in de Volkskrant. Als ze slim is, stapt ze dit weekend nog op.
De vertrouwensbreuk tussen Kamerfracties en Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg is compleet: de Volkskrant
schrijft vanochtend dat vrijwel alle fracties Van Miltenburg liever kwijt dan rijk zijn. Om welke fracties het precies gaat, weten we niet - de fractievoorzitters klagen enkel op voorwaarde van anonimiteit in de krant - maar het zijn er acht. Als je het vertrouwen van acht van de de elf (of twaalf, als je Louis Bontes meerekent) fracties verliest, dan zit je goed in de nesten.
Volgens de krant klinkt binnenskamers steeds luider de vraag: "Wat doen we met de Kamervoorzitter?" Voor de zomer ging het helemaal mis met Van Miltenburg, toen ze in paniek raakte en zelfs ging huilen na kritiek van CDA-leider Sybrand Buma. Iedereen hoopte dat ze zich na de zomer zou herpakken en dat ze een beetje meer op Gerdi Verbeet, de vorige Kamervoorzitter, zou gaan lijken. Dat blijkt niet het geval en dus wordt er nu openlijk gespeculeerd over haar aftreden.
Het is een beetje treurig dat de fractievoorzitters via de media klagen, maar ik denk dat ze gelijk hebben.
Een fractievoorzitter zegt bijvoorbeeld tegen de politiek verslaggever van de krant: "Ik zie een lijdensproces, een zichzelf versterkend probleem. Iedere fractieleider zit hiermee, de Kamervoorzitter zelf niet in het minst." Een ander zegt: "Deze functie is een maatje te groot voor haar. Als het kabinet valt, is dit probleem ook opgelost. Maar als het kabinet nog drie jaar blijft zitten?" Inderdaad, dat zou dramatisch zijn. En weer een ander, die zelfs medelijden met haar begint te krijgen: "Onze fractie zal niet het initiatief nemen haar af te zetten, maar ze is totaal ongeschikt."
Enfin,
het Volkskrant-artikel staat barstensvol anonieme kritiek op Van Miltenburg. Dit is het begin van het einde, vooral als je ziet wat haar reactie is op het verhaal: "Ik zou de media niet kiezen als platform voor dit soort onderwerpen." Daar heeft ze volkomen gelijk in, maar ze moet ook beseffen dat kennelijk iedereen in de Kamer het er wel over eens is dat Van Miltenburg beter kan opstappen. Door de breed gedeelde kritiek is er in feite een onwerkbare situatie ontstaan.
Het is al bijna te laat om de eer voor zichzelf te houden, maar toch moet Van Miltenburg de optie overwegen om zelf op te stappen, het liefst nog voordat de Kamer volgende week bijeen komt voor een plenaire vergadering. De continu aanhoudende - terechte - kritiek op de Kamervoorzitter is niet goed voor het aanzien van de politiek. Verbeet deed het gewoon veel professioneler. Kunnen we haar niet vragen, desnoods smeken om nog één keer - voor maximaal een periode van drie jaar - het roer over te nemen?