De afgelopen tijd worden meer explosieven in Amsterdam gevonden dan er in het magazijn van de landmacht zitten. In totaal al veertien handgranaten in onze ooit zo trotse hoofdstad. De korpschef van de politie, meneer Aalbersberg, tracht de incidenten vooralsnog te normaliseren door te suggereren dat het normaal is dat er meer explosieven worden gevonden. De meest opmerkelijke reden volgens Aalbersberg? De daling van de prijs van de explosieven en de toegang tot het darkweb. Het is een functionele analyse van wat die handgranaten precies mogelijk maakt, maar de explosieven zijn meer dan alleen een probleem in zichzelf. Ze laten zien dat er blijkbaar iets niet helemaal in de haak is in Amsterdam. De korpschef probeert de incidenten te normaliseren in zijn taalgebruik en ook de media laten na om kritische vragen te stellen. In de media spreekt de korpschef voornamelijk over de lage prijzen van de handgranaat.
Het is business as usual in Amsterdam. 'Een handgranaat is slechts 5 euro' Een aantal jaar geleden leek het nog zo veilig. In 2014 werden 'slechts' vier van deze jongens gevonden in de hoofdstad.
De hoofdman van de politie heeft zeker een punt dat het eenvoudiger is om handgranaten neer te leggen als dreigmiddel.
Maar, als het meest opmerkelijke noemen in een interview met NH Nieuws is wel matig. Alsof enkel een economisch mechanisme een verklaring kan zijn. Daarmee doet de korpschef het ook overkomen alsof het normaal is dat dit gebeurt.En minder problematisch dan het lijkt, want er zijn logistieke en economische redenen waarom. Hoe dan ook laat het zien dat Amsterdam stukken onveiliger is dan een aantal jaren geleden. Wellicht wordt het tijd dat burgemeester Halsema een bewustwordingscampagne organiseert om de burgers te informeren over hoe je met een handgranaat omgaat. Want het is immers oorlog in de straten van Amsterdam.
De ironie wil dat dhr. Aalbersberg de
nieuwe nationale coördinator terrorisme bestrijding wordt. Dat belooft wat! In ieder geval voldoende redenen dus om voorlopig dat bezoek aan de hoofdstad uit te stellen tot betere tijden.