De 'shutdown' van de Amerikaanse federale overheid houdt aan. Een aantal voorstellen van de democraten om tegemoet te komen aan de zorgen van de republikeinen waren onvoldoende en dus is er nog geen akkoord voor de begroting. Sinds 22 december zijn tal van overheidsdiensten op non-actief gesteld. De partijen staan nu recht tegenover elkaar en de republikeinen hebben laten weten dat ze pas akkoord gaan met het opheffen van de shutdown zodra een akkoord is bereikt over de financiering van Trumps muur. Een immens project met kosten van ten minste $5 miljard.
Leiders van de democraten hadden meerdere opties gepresenteerd waarmee zij wel bereid waren in te stemmen. Ze deden ook water bij de wijn en wilden geld vrijmaken voor betere grensbescherming. Maar die muur gaat hen dus te ver. Vandaag vindt in ieder geval een stemming plaats over één conceptbegroting voor een aantal departementen, waarna de partijen morgen gaan onderhandelen over grensbeveiliging. Grote kans dus dat er weldra een gedeeltelijke opheffing van de shutdown plaatsvindt wanneer de begrotingen voor Binnenlandse zaken, landbouw, transport e.a. departementen wordt goedgekeurd. Dat is dan in ieder geval goed nieuws voor de tienduizenden ambtenaren van die diensten, die zitten nu immers thuis duimen te draaien.
Toen de shutdown begon liet vice-president Mike Pence aan democraat Schumer weten dat Trump wel akkoord zou gaan met een begroting waar expliciet grensbescherming aanvullende middelen zou ontvangen. Trump wilde in totaal $2.1 miljard voor hekwerken en ook nog eens $400 miljoen dat kan worden uitgegeven zoals de president het zelf wenst. Dit om 'prioriteiten in immigratie' aan te wijzen. De democraten gingen destijds niet akkoord met de aanvullende $400 miljoen. Zij zagen dit als een ad-hoc potje waarmee Trump allerlei vreemde acties tegen migranten kan ondernemen. Ze keurden dat voorstel dan ook af.
Daarmee ontaard nu de discussie en hoe langer de 'shutdown' aanhoudt hoe groter de gevolgen. Dat gaat dus weer vingerwijzen opleveren waarbij beide zijden elkaar de zwarte piet gaan toeschuiven. De kans dat de bevolking Trump hierin steunt lijkt nihil. Een groot deel van de bevolking ziet 'openheid' richting vreemdelingen als één van de meest belangrijke 'karaktertrekken' van de Verenigde Staten. Een grote muur is dan wel gewild bij een klein select groepje mensen, maar een meerderheid lijkt er niet te zijn. Trump stevent hierdoor waarschijnlijk af op een verlies. Tenzij, tenzij de democraten toch nog buigen. Maar die kans lijkt klein.
Zoals gezegd: morgen wordt er opnieuw onderhandeld. Ondertussen is wel een crowdfunding opgezet door burgers met het doel de muur van Trump te financieren. Deze actie leverde tot op heden bijna $200 miljoen op.