"Nederland reageert ontzet."
Zoals wij gisteren al voorspelden heeft het Europees Parlement besloten om de pulsvisserij (of pulskorvisserij) illegaal te verklaren. Het Europees Parlement heeft de Fransen dus gelijk gegeven. Die riepen dat dit soort visserij slecht is voor het milieu en de visstand. Natuurlijk is dat de grootst mogelijke onzin -- het is gewoon een mooie innovatie waardoor er effectiever gevist kan worden -- maar daar hebben de Fransen lak aan. De techniek is immers afkomstig uit Nederland, waardoor onze vissers een "concurrentievoordeel" hebben. Door de techniek af te schaffen worden onze vissers in één klap geruïneerd en kunnen Franse vissers lekker doorgaan met hun werk.
CDA-europarlementariër Annie Schreijer-Pierik reageert geschokt op deze beslissing van haar Europese collega's:
Jan Huitema, europarlementariër voor de VVD, is het daar helemaal mee eens. Hij noemt het besluit "het zwartst mogelijke scenario" en voegt daar aan toe:
Dit zijn dus dezelfde personen van dezelfde partijen die onverdeeld achter het Grote Europese Project staan; dat project waardoor Duitsland en Frankrijk saampjes de rest van Europa vertellen wat ze wel en niet kunnen doen. Ze kunnen nu dus wel klagen, maar juist zij hebben ervoor gezorgd dat dit soort dingen kunnen gebeuren.
Het enigszins goede nieuws is dat het Europees Parlement nog moet praten met de Europese visserijministers en met de Europese Commissie. Die moeten het besluit ook steunen. Maar, zoals Huitema terecht zegt, is dat "een heel moeilijk verhaal" voor Nederland. De Fransen hebben hun zin gekregen in het Parlement, en zullen dat ongetwijfeld ook krijgen van de andere Europese visserijministers en natuurlijk al helemaal van de Europese Commissie.
Het bewijst maar weer dat het Grote Europese Project Nederland in niets meer of minder dan een vazalstaat van Frankrijk en Duitsland verandert. We kunnen roepen wat we willen, maar als die twee landen besluiten dat ze ons even willen "aanpakken" dan is niemand in staat om ze tegen te houden -- Den Haag al helemaal niet.