Er breken spannende uren en dagen aan in Oekraïne.
Vanaf nu spant het erom in Oekraïne. Vanochtend om 08:00 uur verliep de deadline namelijk die Kiev had gegeven aan de 'pro-Russische' militanten die overheidsgebouwen bezetten in het oosten van het land. Hen werd verteld dat ze ruim baan moesten maken voor de autoriteiten of anders...
Zoals je zou verwachten van militanten weigerden zij ook maar een halve stap terug te doen. Zij blijven op hun plek en gebruiken minstens net zulke intimiderende en dreigende taal als de regering.
Het Vlaamse de Standaard legt uit:
Zondag had de interimpresident gedreigd met het gebruik van geweld om het separatisme in Oost-Oekraïne aan banden te leggen. Toertsjinov had het daarbij over een 'antiterreuroperatie'. Onduidelijk is of het regime in Kiev geweld als de eerstvolgende remedie ziet, dan wel ruimte laat voor gesprekken.
We hebben het antwoord al binnen:
Oleksandr Toertsjinov, waarnemend president van Oekraïne, verklaart dat de anti-terreuroperatie in Oost-Oekraïne van start zal gaan, en dat deze regio spoedig gestabiliseerd wordt, zo zegt hij vanochtend in een televisietoespraak...
Toertsjinov stelde gisteravond dat Rusland bezig is met een oorlog tegen Oekraïne en dat het blijft doorgaan met het veroorzaken van onrust in het roerige oosten van het land. Oekraïne wil niet een herhaling van het Krim-scenario, zo zei de president.
Er wordt dus wél geweld gebruikt, en van uit Kievs perspectief is dat volstrekt logisch nog ook.
Ondertussen beweert Rusland dat het écht niet achter de onrust in Oekraïne zet, wat vannacht onmiddellijk tegengesproken wordt door de Verenigde Staten die er honderd procent zeker van zijn dat alle bezettingsacties en demonstraties gecoördineerd worden door Russische geheimagenten.
Tenslotte heeft Toetsjinov vandaag gezegd dat hij best voor een referendum in Oost-Oekraïne is, omdat hij ervan overtuigd is dat de meeste burgers daar gewoon bij Oekraïne willen blijven horen. Hij stelt zelfs al voor om die vraag op 25 mei voor te leggen aan de bevolking. Gewoon, omdat het kan.
Hoewel ik de gedachte daarachter begrijp (als mensen tegenstemmen heeft Rusland geen excuus meer om zich met van alles en nog wat te bemoeien), lijkt het mij een bijzonder risicovolle stap: Poetin zou dat namelijk weleens kunnen opvatten als een uitnodiging om de bevolking van dat deel van Oekraïne nog meer te beïnvloeden en tegen elkaar op te zetten. Als hij dat pr-spel slim speelt kan hij heel het oosten van Oekraïne toevoegen aan Rusland. Dat is hem ongetwijfeld wel wat acties van de geheime dienst waard.
Het spant er nu dus om in Oekraïne. Rusland maakte Kiev eerder al duidelijk dat het geen geweld moest gebruiken tegen de 'pro-Russische betogers.' Dat gebeurt nu wel. De vraag is dan ook: hoe reageert Poetin daarop? Gaan we vandaag zien dat Russische troepen de grens oversteken om hun 'broeders' in Oekraïne te helpen of gaat dat de Russische president dan toch echt wat te ver?