1. Home
  2. Al jaren Amerikanen in Somalië

Al jaren Amerikanen in Somalië

Geen categorie03 jul 2014, 13:59
Amerikaanse soldaten zitten al sinds 2007 in Somalië.
Hoewel Amerika officieel een paar maanden geleden enkele 'experts' naar Somalië stuurde om de overheid te helpen in de strijd tegen radicale moslims, bericht de NOS nu dat er feitelijk al jaren Amerikanen in Somalië zijn. Het zou gaan om een wisselende groep van zo'n 120 adviseurs en trainers.
Afgelopen januari liet Obama weten dat hij een groep militaire trainers en adviseurs naar Somalië stuurde. Zij zouden de 'eerste Amerikaanse uitzending naar Somalië zijn sinds het beruchte Black Hawk Down-incident in 1993.' Dat blijkt nu dus onzin te zijn: er zijn al veel langer Amerikanen in het land.

President Clinton trok de Amerikaanse troepen terug uit Somalië na een desastreus verlopen aanval op een Somalische krijgsheer. Daarbij werden twee Black Hawk-helikopters uit de lucht geschoten en kwamen achttien Amerikaanse militairen om het leven. Televisiebeelden van de gelynchte militairen schokten destijds de wereld.

In 2007 stuurde George W. Bush toch weer 'adviseurs' naar Somalië. Het was hun taak om steun te geven aan de vredesmissie van de Afrikaanse Unie, die er aanwezig was met zo'n 22.000 man. Volgens de NOS ging het onder meer om communicatiespecialisten en... commando's.
De NOS (die de New York Times citeert) legt daarna uit dat het belang van dit verhaal vooral is dat Amerika de banden blijkbaar wil aanhalen met Somalië. Nou is dat inderdaad opzienbarend, maar het belangrijkste is natuurlijk de reden dat Washington dat wil. Je wil de relatie met Mogadishu alleen maar verbeteren als je je ernstig zorgen maakt over Al-Shabaab en die terroristische organisatie wil aanpakken.
En dat is niet zo heel gek. Zie deze tweet:
Wat ISIS voor het Midden-Oosten is, zijn Al-Shabaab en Boko Haram voor Afrika. Het westen kan het zich niet veroorloven om dat soort groepen te groot en sterk te laten worden. Wat mij betreft sturen Europese landen ook enkele 'experts,' commando's en zelfs regulieren troepen, waardoor er zowel in Afrika als in het Midden-Oosten een verenigd front kan komen tegen terroristische organisaties.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten